Prostějov si připomíná sté výročí úmrtí básníka Jiřího Wolkera. Po celý rok

Prostějov si připomíná sté výročí úmrtí básníka Jiřího Wolkera. Po celý rok
Foto plakát

V průběhu celého roku 2024 jsou připraveny akce, které život a dílo mladého básníka, který zemřel v roce 1024, připomenou. Těmi prvními byl pietní akt u hrobu básníka na městském hřbitově a také městský ples, který se nesl v prvorepublikovém duchu.

„Po celý rok budou na programu výstavy, komentované prohlídky, či módní přehlídky, zaměřené na první republiku a na jednoho z našich nejznámějších rodáků,“ potvrdila 1. náměstkyně primátora Milada Sokolová s tím, že bohatší program bude mít i celostátní přehlídka poesie Wolkrův Prostějov. Jiřímu Wolkrovi je podle jejích slov věnován květnový MEDart, výstava plakátů recitační soutěže v Duze, a také prázdninová hra Hrátky s Wolkrem. Připravena bude také prvorepubliková módní přehlídka. „Věříme, že na ní bude k vidění i Jiří Wolker," dodala Sokolová.

Do oslav se zapojilo i Muzeum a galerie města Prostějov. Od února uspořádá několik výstav, bude i komentovaná prohlídka nazvaná Po stopách Jiřího Wolkra. Ve znamení první republiky a básníka Jiřího Wolkera se ponese několik akcí na centrálním náměstí i muzejní noc 24. května. Na červen je plánováno veřejné čtení básní mladých básníků. (ber)

Poslat nový komentář