Muzeum zve na vernisáž expozice Jiřího Wolkra. Do Metra 70

Muzeum zve na vernisáž expozice Jiřího Wolkra. Do Metra 70
Foto plakát

Slavnostní vernisáž nové expozice Muzea a galerie v Prostějově s názvem #JIRIWOLKER, kterou muzeum připravilo při příležitosti 100 výroční úmrtí Jiřího Wolkera, se bude konat 15. února 2024 v 17 hodin v Kině Metro 70.

Výstavní projekt #JIRIWOLKER představuje na pozadí života a vybraných historických událostí tvorbu mladého prostějovského básníka Jiřího Wolkera (1900–1924), jehož život vyhasl předčasně v pouhých 23 letech. Svými básněmi i způsobem života po sobě přesto zanechal významnou stopu. Žil v době plné politických, kulturních a sociálních změn, na které ve své poezii přímo nebo nepřímo reagoval. Výstava představuje básníka jako člověka, který měl své cíle, přání a touhy. Formou časové osy nás seznamuje samotný Jiří, coby vypravěč celého příběhu, se svým životem, který doplňují ukázky z jeho básnické tvorby. Na životopisnou linku navazují vybrané události z domova a ze světa, které jeho život zasazují do širšího dějinného kontextu. Součástí výstavy budou i nové digitální technologie, jejichž pomocí se každý na chvíli může stát Jiřím Wolkerem, a prostřednictvím umělé inteligence vytvářet nadčasový virtuální obsah.

„Během vernisáže se můžete těšit na krátká videa prezentující sbírkové předměty z pozůstalosti Jiřího Wolkera, hudební přednes Wolkerových skladeb a promítání dokumentárního filmu Den se mi v rukou přelomil z produkce ČT. Součástí programu bude i prezentace a křest nové publikace Jiří Wolker. Básník, co miloval život (1924–2024) spojený s autogramiádou a možností zakoupení,“ doplnila mluvčí MG Prostějov Renata Janečková.

Vstup je zdarma. (red)

Poslat nový komentář