Prostějovské vily. Vila Josefa Kováříka

Prostějovské vily. Vila Josefa Kováříka
Foto archiv ber

Ing. Josef Kovářík (1868–1940) založil v roce 1894 továrnu na výrobu zemědělských strojů a v roce 1896 se stal jeho společníkem bratr František, díky jehož mimořádné strojnické erudici továrna expandovala na značně prosperující podnik. O dvě desítky let později spojili svou továrnu s firmou Wichterle a založili tím značku WIKOV.

Návrh novostavby vily si Josef Kovářík nechal zhotovit od brněnského modernisty Emila Králíka, který navrhoval i vilu jeho bratra Františka na nynějším náměstí Padlých hrdinů.  Realizací návrhu rodinné vily byla pověřena v letech 1910–1911 stavitelská firma Konečný & Nedělník. Noblesní stavbu průmyslníka začlenil architekt do uliční zástavby Smetanova, nyní Vojáčkova náměstí naproti Národního domu. Symetricky řešené průčelí s odchylkou vstupní partie na levé straně ovládá v patře centrálně situovaná lodžie a na každé straně arkýř.

Budova prošla mnoha rukama, sídlo v ní měl i Školský úřad. Nyní je jejím vlastníkem družstvo Kováříkova vila, které započalo s rekonstrukcí. Podle předsedy Martina Radiče jde o běh na dlouhou trať. Po dokončení by vila měla sloužit veřejnosti.  

Kulturní památkou byla vila vyhlášena v květnu 1958. (ber)

Poslat nový komentář