První ostrý start roku a zisk tří cenných kovů pro judisty Sokol I Prostějov!

První ostrý start roku a zisk tří cenných kovů pro judisty Sokol I Prostějov!
Foto Zdeněk Gottwald
Další fotky: 
První ostrý start roku a zisk tří cenných kovů pro judisty Sokol I Prostějov!
První ostrý start roku a zisk tří cenných kovů pro judisty Sokol I Prostějov!

První ostrý start tohoto roku nabídl prostějovským závodníkům turnaj Olympijských nadějí v Prostějově a tradiční Velkou cenu České Třebové. Uspěli v obojím.

V sobotu se trojice dorostenců ve složení Pavlína Bohanosová, Ondřej Vašut a David Zachar vydala pod vedením trenérů Petra Sedláčka a Vojty Křiváka na turnaj Olympijských nadějí, který pořádal Olomoucký klub v Prostějově. Ondřej Vašut (- 90 kg) a David Zachar (- 81 kg) bohužel přes svá úvodní utkání již do dalších bojů nezasáhli. O zápas více měla Pavla (-70 kg), která rovněž přes kvalitní soupeřky již dále do turnaje nezasáhla. Letošního ročníku se zúčastnilo celkem 464 závodníků ze 105 klubů, což je dobrý ukazatel kvalitně obsazeného turnaje, kterého se letos zúčastnilo doslova „áčko Evropy". Speciální poděkování patří Agátě Padrnosové a Petrovi Hrazdilovi, kteří se na časomíře významně podíleli na samotném chodu celého turnaje!

V ten samý den se čtyři mladší dorostenci (U16) ve složení Zuzana Šindelářová, Laura Padrnosová, Matěj Kolář a Dominik Hrňa, vypravili pod vedením trenéra Aleše Tulacha do České Třebové na tradiční velkou cenu. Šindelářovou hned v prvním kole zdolala kvalitní soupeřka Viki Dutková, se kterou bohužel zápas prohrála, ale čekaly ji opravky, kde se Zuzka prala už o poznání lépe, nakonec prohrála na wazari, tak rozhodně nedala soupeřce výhru zadarmo. Laura Padrnosová skončila před branami finále, přesto se poprala o třetí místo a bronz z České Třebové se rozhodně počítá! Matěje Koláře čekalo v České Třebové hned pět zápasů, z nichž se mu dvakrát podařilo nad soupeřem zvítězit. V obou případech o výhrách rozhodla jeho oblíbená technika Soto makikomi. Bohužel po následném převážení Matějovi uteklo pódiové umístění, nicméně dvě vydřené výhry z velké ceny jsou pozitivní zprávou pro jeho trenéry. Posledním zástupcem kategorie U16 byl Dominik Hrňa, který bohužel svůj úvodní zápas turnaje nezvládl a soupeř jej do opravné fáze již nevytáhl.

V neděli pokračoval judem nabitý víkend v České Třebové, kam se s kategoriemi U14 a U18 vydal trenér Jan Brtník. „V mladší kategorii jsme měli jedno zastoupení, kdy Anny Zacharová předvedla především v prvním svém zápase opravdu pěkný výkon. Nakonec si bohužel připsala dvě porážky a skončila bez cenného kovu. V kategorii U18 nás reprezentovalo celkem 5 judistů a tím prvním nastupujícím byl po dlouholeté pauze Radim Götz. Radim ze sebe na tatami vydal opravdu všechno a mnohem zkušenějšímu soupeři řádně zatápěl. Vydržel na žíněnce celé 4 minuty a prohrál až na smolné wazari. Do dalších bojů ho následně soupeř nevytáhl, přesto smekáme před jeho srdnatým výkonem,“ uvedl za trenérský tým Zdenek Gottwald. Ve stejné váhové kategorii se předvedl i David Zachar. Ten se rozhodl, že na tomto turnaji uspokojí svůj hlad po medaili a také se mu to povedlo. První zápas ukončil poměrně rychle na své oblíbené zemi a obdobně si vedl i v zápase následujícím. Dostal se tím až do boje o zlato, kde už sice na soupeře nestačil, ale bral krásné druhé místo. Následně se s vervou na tatami pustily naše dvě bojovnice Barbora Vítková a Pavlína Bohanosová, které startovaly ve stejné váhové kategorii. Pavlína si tentokrát vybrala slabší chvilku a po dvou prohrách to necinklo. O to větší chuť má dle vlastních slov do dalších turnajů. Bára byla o něco úspěšnější a připsala si jednu výhru a dvě prohry. Pro holky to tedy bylo hlavně o sbírání zkušeností. „Našim posledním želízkem v ohni byl Ondřej Vašut, který jako už standardně předváděl velice pěkné judo a připsal si 4 výhry a jednu prohru. Očekávali jsme tedy nejhůře stříbro. Se stejnou bilancí a naprosto stejným bodováním se však v Ondrově kategorii objevili hned tři závodníci, a tak došlo k rozdělení medailí podle váhy. Ondra se o půl kila umístil na 3. místě, a to za soupeřem, kterého porazil. I takové je judo,“ dodal trenér s tím, že Velká cena České Třebové je už tradiční zastávkou v úvodu roku, a i tentokrát se povedla. Všem našim závodníkům gratulujeme a děkujeme za vzornou reprezentaci klubu juda Sokol I Prostějov. (Zdenek Gottwald)

Poslat nový komentář