Čtrnáctého května se narodil největší z Čechů. Karel IV. by slavil 703. narozeniny

Čtrnáctého května se narodil největší z Čechů. Karel IV. by slavil 703. narozeniny
ilustrační foto panovnici.cz

Karel IV. se narodil 14. května 1316 v Praze jako Václav. Jméno Karel dostal po svém francouzském královském kmotrovi. Stal se římsko německým králem a římským císařem. Je považován za jednu z nejvýznamnějších osobností českých dějin a v roce 2005 s převahou zvítězil v anketě Největší Čech.

Pocházel po otci z dynastie Lucemburků a po matce z rodu Přemyslovců. Byl neobyčejně vzdělaný a inteligentní, plynně hovořil pěti jazyky. Svou moc využil ke konsolidaci českého státu, který byl od jeho doby znám jako Koruna česká. Již jako císař nechal vytvořit Zlatou bulu, nejvýznamnější říšský ústavní zákon, který platil až do zániku Svaté říše římské roku 1806. Ta také významně upravovala vztah českého státu k říši a potvrzovala jeho výjimečné a nezávislé postavení v rámci říše.

Jako český král proslul především založením univerzity v Praze, která nese jeho jméno, výstavbou Nového Města pražského, stavbou kamenného (později Karlova) mostu přes řeku Vltavu v Praze, zbudováním hradu Karlštejna a mnoha dalšími počiny. Spolu s otcem započali se stavbou Svatovítského chrámu. Karel také dosáhl významné územní expanze českého státu, především severovýchodním směrem a to hlavně díky své obratné sňatkové politice.

Zemřel 29. listopadu 1378 ve věku 62 let. (ber)

Poslat nový komentář