Rada schválila nákup dalších uměleckých děl. Tentokrát jde o obrazy Karla Tomana

Rada schválila nákup dalších uměleckých děl. Tentokrát jde o obrazy Karla Tomana
ilustrační foto Magistrát města Prostějova

Rada města Prostějova na své poslední schůzi odsouhlasila nákup uměleckých děl v hodnotě 35 500 korun.

„Jedná se o čtyři akvarely Karla Tomana. Dva obrazy jsou s tematikou Prostějova a dva s motivem Němčic nad Hanou. Věříme, že takto uchovaná umělecká díla budou ozdobou naší městské sbírky, která jistě v budoucnosti bude potěchou pro příští generace,“ doufá náměstkyně primátora Milada Sokolová, která má kulturní oblast ve své pracovní náplni.

Právě nyní (od 18. prosince do konce ledna 2022) jsou i tato díla vystavena v Městské galerii – zámek. Galerie je veřejnosti otevřena út - čt od 13.00 – 17.00 hodin.

Malíř a grafik Karel Toman byl s Prostějovem spjat od dětství. Vychodil zde měšťanku a absolvoval Státní odbornou tkalcovskou školu. V Prostějově také získal první malířské zasvěcení od profesora Eduarda Christiána.

„Oblíbeny jsou jeho kresby, akvarely, pastely, tempery a oleje s krajinnými motivy z Prostějovska, Valašska a Slovenska. Oblíbil si také Hostýnské vrchy a Dřevohostice. Třicet let žil v našem městě, takže v jeho tvorbě najdeme i prostějovské náměty. Například pohled na kostel sv. Jana Nepomuckého, akvarel ze židovského města, lept Prostějovská ulička. Zajímavé jsou jeho perokresby Čechůvek, kapličky sv. Otýlie a zvoničky na návsi,“ doplnila Sokolová.

Poslat nový komentář