Díky příspěvku na kastraci ubývá toulavých koček

Díky příspěvku na kastraci ubývá toulavých koček
ilustrační foto archiv PvNovinky.cz
Další fotky: 
Díky příspěvku na kastraci ubývá toulavých koček

 

Na kastraci koček začalo město Prostějov přispívat chovatelům v roce 2009. Od té doby se počet toulavých koček v ulicích výrazně snížil. Na kastraci přispívá magistrátní kasa i letos. 

„Příspěvek na kastraci první kočky či kocoura činí tři sta korun, na další zvíře polovinu,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Martina Cetkovská. V letošním roce bylo podle jejích slov dosud  vyplaceno 38 100 korun z uvolněných 50 tisíc. „Příspěvek získalo zatím 121 žadatelů na  133 koček a kocourů,“ dodala Cetkovská.

„Součástí žádosti o peněžní dar musí být originál dokladu o uhrazení platby za zneplodnění zvířete, které vystaví veterinář, a osvědčení, že žadatel má trvalé bydliště na území Prostějova. Peníze dostává chovatel přímo na ruku, složenkou nebo je posíláme na bankovní účet,“ vysvětlila mluvčí radnice Jana Gáborová. Na uplatnění nároku na příspěvek mají chovatelé šest měsíců. „Musí si ale zažádat do konce tohoto roku, jinak doklad nebude uznán,“ upozornila mluvčí.

Příspěvek využila i paní Veronika. „Nechala jsem sterilizovat kočku, což vyšlo asi na tisíc korun, a kocoura. Jeho kastrace přišla na šest set. Nelituju, pořád lepší obětovat pár korun, než každou chvíli řešit, co s koťaty,“ řekla PvNovinkám.

V roce 2012 uvolnilo město na příspěvek na kastraci 40 tisíc korun. Zažádalo si o něj 131 majitelů, kteří nechali zákrok provést u 134 koček. (ber)

 

 

Poslat nový komentář