Univerzální kečup. Léčí a pomáhá s úklidem

Univerzální kečup. Léčí a pomáhá s úklidem
Ilustrační foto pixabay.com

Kečup má své místo nejen v kuchyni, ale také jako pomocník při úklidu. Navíc díky obsahu lykopenu pomáhá v boji s nádorovými onemocněními.

Kečup a také rajčata, rajčatový protlak anebo rajčatový džus obsahují červené rostlinné barvivo lykopen. Podle výsledků testu, který byl vykonávaný na mužích s rakovinou prostaty, bylo zjištěno, že konzumace lykopenu může zpomalit tvorbu rakovinného antigenu a zpomalit rakovinné bujení. Pozitivní vliv lykopenu se projevil i při dalších typech rakoviny. Lykopen je rovněž skvělou prevencí proti srdečně-cévním onemocněním. Rovněž má pozitivní vliv na imunitní systém a také chrání pokožku před UV zářením.

Rajčata a ocet spolu vytvářejí kyselinovou směs, kterou je možné využít na čištění různých povrchů. Kečup tak kromě konzumace můžete využít také například na vyčištění měděných nádob, šperků, kovů nebo na vyleštění auta. V minulosti byl dokonce kečup považovaný za efektivní lék proti průjmu.

Mimochodem, odhaduje se, že ročně se vyprodukuje více než 12 milionů tun kečupu. Mimořádně oblíbený je především v Americe. Podle statistik průměrný Američan spotřebuje až 71 kg kečupu za rok. Není tedy divu, že v Americe se 5. června oslavuje národní den kečupu. (ber)

Poslat nový komentář