Vitamínová bomba podzimu. Dejte si rakytník

Vitamínová bomba podzimu. Dejte si rakytník
Foto ber

Rakytník řešetlákový je nazývaný také sibiřský zázrak, jelikož pochází z Ruska. Jedná se o keřovitý strom, který dorůstá do výšky kolem 6 metrů a plodí malé bobulovité plody oranžové barvy.

Nejvyšší obsah zdraví prospěšných látek mají bobule v době dozrávání, od srpna do října. Bobule obsahují také alkaloid hipophein, který se v lidském těle mění na serotonin, což je hormon, jehož hladina výrazně ovlivňuje duševní rozpoložení, brání rozvoji deprese a někdy se mu přezdívá „hormon štěstí“.  Najdete v nich také vitamín C, a to až 10x víc než u pomeranče, vitamíny A, B, D, F, K, karoten, flavonoidy, minerály, cholin a betain, kyselinu jablečnou a vinnou.

Jedním slovem pozitivní. Rakytník totiž obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a antioxidantů. Nejznámějším účinkem na lidský organismus je bezpochyby jeho podpora imunitního systému. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá chránit před volnými škodlivými radikály, působí antibakteriálně a zvyšuje odolnost proti infekcím. Je tedy vhodné ho užívat jako prevenci proti nachlazení nebo v chřipkovém období. Rakytník působí jako „detox“, brání rozvoji žaludečních vředů a má pozitivní vliv na trávení. Pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak a funguje jako prevence cukrovky.

Recept na rakytníkový sirup

Potřebujeme 1 l vylisované rakytníkové šťávy, 1 kg třtinového cukru, lžička kyseliny citrónové

Šťávu v hrnci zahřejeme, přidáme cukr a kyselinu citrónovou. Jakmile nápoj vychladne, naplníme jím lahve, které předem sterilizujeme. (red)

Poslat nový komentář