Tip na víkend – zámek Lysice ve svatebním

Tip na víkend – zámek Lysice ve svatebním
ilustrační foto

O víkendu 26. a 27. května se promění romantický zámek Lysice na Boskovicku ve svatební sen. Po oba dny se zde budou prezentovat svatební obřady a vše, co k nim patří. Návštěvníkům nabídne program nejen módní přehlídky svatebních šatů, ale i svatebních kytic a výzdoby.

V obřadní síni lysického státního zámku se konají každoročně stovky svatebních obřadů, romantické páry si nenechají ujít nevšední zážitek ze svého svatebního dne v zámeckých prostorách. A právě tomuto svátečnímu dni věnuje management zámku celý poslední květnový víkend. Zámek i zahradu zaplaví aranže svatebních kytic a dekorací, protože právě zámecké zahradnictví je vyhlášené široko daleko. Zámecká zahrada, skleníky a oranžerie zásobují květinami nejen zámek v Lysicích, ale například i hrady Pernštejn a Bítov, a také zámky Náměšť nad Oslavou nebo Vranov nad Dyjí. 

Samotná zahrada zámku v Lysicích patří k zelenému poklady zámku. Se vzácnou sloupovou kolonádou, balustrádami a kašnou se zinkovou sochou nymfy je samostatnou prohlídkovou trasou, kde provádí převážně studenti zahradnických škol. V zámecké zahradě vytvořené na terasách jsou vysazeny vzácné stromy, keře a květiny nejen českého původu, ale také z jiných míst evropského kontinentu, ze severní Ameriky a z Asie, především z Číny. Mezi nejstarší dřeviny patří 150 let starý tis nebo například mišpule, která je vůbec nejstarším jedincem v Čechách stejně tak jako 200 let starý dřín. Zřejmě nejstarším exemplářem je 300 let starý dub letní. Jsou zde i velmi vzácné dřeviny pěstované dnes už jen v botanických nebo zámeckých zahradách jako kolkvitzie, jinan dvojlaločný neboli ginkgo biloba, klokoč, metasekvoje čínská, zmarličník japonský, svída a další. Kompozici pak dotvářejí záhony s květinami pěstovanými na řez, které zkrášlují zámecké interiéry. 

Prohlídka zámku v Lysicích uspokojí nejen romantiky a milovníky historie, ale i ty, kteří mají rádi přírodu.    

(jap)

Poslat nový komentář