V Pivíně ožije folklór při tradičním kosení

V Pivíně si připomenou idylku starých časů.
V Pivíně si připomenou idylku starých časů.

Ještě před východem slunce vykročí v sobotu 26. května ranní rosou sekáči s kosami přes rameno, aby stejně jako každý rok posekali vysokou trávu Na Přisadiskách a ve farské zahradě v Pivíně. Tradiční folklór s idylkou starých časů oživí i letos pořádná senoseč v krojích, s písní na rtech a s fortelnou hanáckou snídaní.

„Sraz sekáču je za Sedlákovó stodoló o pul páté ráno. Bodó se sict Přisadiska, mez folklóriste Františka Sedláka, mezka žňovyho hospodářa Tomáša Nedbala a mezka ve farské zahradě. Přendite si trochu pohnót kostró, zazpivat si, zavzpominat na stary dobry čase a pobet s dobréma ledima. Je nachestaná dobrá svačena a take nejaká tá štvrťka, abe se nám nezpěnila krif,“ zve principál pořádající divadelní společnosti Větřák Pivín Jirka Vrba.

Kosení trávy v Pivíně má mnohaletou tradici. Vychutnat si kovové zasvištění, se kterým se ostré kosiště s chutí zařízne do vysoké trávy a k zemi se v tu chvíli položí stébla vysoké trávy protkané lučními květy, si nenechají ujít sekáči místní ani z blízkého okolí. Idylku starých časů dokreslí děvčata s hráběmi, která pak připraví bohatou svačinu v pravém hanáckém stylu. Dobroty vonící po vepříkovi  – špek, škvarky, uzené maso, tlačenka a klobásy dobře zalité chmelovým mokem, vrátí  rychle sílu do unavených paží. A když pak zkušená ruka vyloudí na strunách kytary známé tóny, krásné hanácké písničky mnohohlasně zanotované vyletí až ke skřivánkovi vysoko na nebi. 

„To je přesně to, proč tuto a podobné akce tady v Pivíně udržujeme. Sejdeme se, popovídáme, zazpíváme a připomeneme si, jak kdysi žili naši předkové. Tradice a folklór chceme zachovávat,“ tvrdí Vrba.   

(jap)

Sobota, Květen 26, 2012 - 04:30

Poslat nový komentář