Kanonáda nad Plumlovem - oslavy se vším, co k nim patří

Kanonáda nad Plumlovem - oslavy se vším, co k nim patří
ilustrační foto

Útrapy třicetileté války a bitva o Plumlovský hrad. To je jen malá ochutnávka programu, který na celý víkend připravilo místní klubové zařízení. Přesně před tři sta sedmdesáti lety tady probíhala jedna z bitev třicetileté války, kdy Švédové chtěli dobýt zdejší území. Byli úspěšní a hrad nakonec zcela vyplenili.

Návštěvníky Plumlovského zámku o víkendu čeká "nadupaný" program. Nejenže si budou moci při oslavách dávné bitvy vychutnat způsob života v obléhaném hradě, ale také uvidí ukázky lovu sokolníků nebo třeba šermířských bojů. Rozsáhlý program bude navíc spojen s klasickými prohlídkami zámku.

„Chceme lidem ukázat jak taková bitva a obléhání vlastně vypadalo a jak se tehdy lidem žilo. Zámek, v červnu roku 1643, Švédové odstřelovali z kostelního kopce, který je naproti. Netrvalo to moc dlouho a dosáhli svého. Vše vyrabovali a hrad podpálili,“ popisuje tehdejší událost kastelán Pavel Zástěra.

Program, který je rozdělen na celý víkend, kromě bitvy také nabídne souboje, renezanční hudbu, děti uvidí draka, Šípkovou Růženku nebo ježibabu. K potěžkání a vyzkoušení budou i zbraně, kterými se tehdy bojovalo.(kaa)

Ilustrační foto: archiv  

 

Poslat nový komentář