Prostějovský tenis slaví sto jedenáct let

Prostějovský tenis slaví sto jedenáct let

V letošním roce 2011 je to právě 111 let, kdy byl v Prostějově založen tenisový oddíl. Protože se jedná o jedničkový klub v rámci celé České republiky, pro oslavy tohoto výročí bylo symbolicky vybráno rovněž jedničkové datum – 11. 11. 2011. Slavnostní galavečer proběhne v Městském divadle.
Za víc než století se má tenisový klub rozhodně čím pochlubit. Proto se v pátek 11. listopadu sejdou všichni současní i bývalí členové TK, pamětníci i současná garnitura, bývalé hvězdy i ty současné.
„Myslím, že máme u příležitosti tak významného výročí na co vzpomínat. To, co se podařilo především za poslední dvacetiletí, kdy prostějovský tenisový oddíl vystoupil ze stínu a ovládl český tenis, nemá obdoby. Nastoupil jsem v lednu 1990 na předsednické místo po Aloisovi Flašarovi, který prostějovský tenis vedl třiatřicet let. Tehdy jsem se rozhodl oddíl zprofesionalizovat a vybudovat velký tenisový klub,“ zavzpomínal na tiskové konferenci k připravovanému galavečeru současný šéf prostějovského tenisu Miroslav Černošek. Čas ukázal, že jeho cesta byla správná. Do Prostějova přivedl řadu talentů z celé Moravy jako Jirku Nováka, Michala Tabaru, Petru Langrovou-Píchalovou, Karla Nováčka, Tomáše Cibulce. Cílevědomou a trpělivou prací s nimi postupně získal TK Prostějov řadu mistrovských titulů a dnes je jedničkou českého tenisu. A hráči jako Tomáš Berdych, Lucie Šafářová, Petra Kvitová patří mezi světovou tenisovou elitu.
„Vzpomínám na začátky, když jsem v roce 1992 přišel ze Zlína do Prostějova, odkud pochází můj otec a já sem jezdil k babičce na prázdniny, jako na velký risk. Hráli jsme tenkrát v hale na linoleu, od té doby se udělal úžasný kus práce. A všechno je to zásluha Mirka Černoška, vždycky měl cit pro talenty a dokázal pro ně vybudovat špičkové zázemí,“ zahleděl se do minulosti Jiří Novák, který byl na vrcholu své tenisové kariéry pátým hráčem světového žebříčku ATP.
Na slavnostním galavečeru se sejdou všichni ti, kdo v prostějovském tenisu něco znamenali. U příležitosti oslav bude předána řada pamětních medailí a ocenění a bude se hlavně vzpomínat. Moderátorem večera bude Petr Salava a pro nejlepší český tenisový klub zazpívá nejlepší český zpěvák Karel Gott.
Minulost je příjemnou vzpomínkou, přítomnost je dobře nalinkovaná a budoucnost, ta je aktuální otázkou číslo jedna. V hledáčku už jsou další talentovaní tenisté, kluci i dívky, kteří co nevidět posílí prostějovský tenis. Hvězdy typu Berdych a Kvitová jsou pro ně obrovskou motivací. A pokud tyto dvě osobnosti světového tenisu vybojují letos účast ve finálovém turnaji Masters, pak to bude ten nej nej dárek k výročí.
(jap)

Poslat nový komentář