Zahoďte cigarety. Dnes je Světový den bez tabáku

Zahoďte cigarety. Dnes je Světový den bez tabáku
Ilustrační foto pixabay.com

Každý rok od roku 1987 vyhlašuje 31. května Světová zdravotnická organizace Světový den bez tabáku. Tato kampaň přispívá ke zvýšení povědomí o škodlivých a smrtelných účincích užívání tabáku, o rizicích pasivního kouření a používání tabáku v jakékoli formě. Letos je jeho mottem „Ochrana mladých před manipulací tabákovým průmyslem a užíváním tabáku a nikotinu“.

Když váš výrobek zabije každý rok 8 milionů lidí, potřebujete oslovit novou generaci. Kromě klasických metod jsou to v poslední době hlavně sociální média, kde působí placení influenceři, aniž by byla jejich videa označená jako reklama. Snaží se vzbudit dojem, že kouření či užívání zejména zahřívaného tabáku (tedy tlení) znamená zdravý životní styl nebo že kouření vodní dýmky neškodí. Podporují dostupnost cigaret z prodejních automatů či přes internet. Představují kouření jako dospělé rozhodnutí či symbol svobody – ačkoli přesný opak je pravdou.

Dospělí kouřit prakticky nezačínají – jen jeden z deseti kuřáků si zapálil první cigaretu po svých 18. narozeninách, to platí prakticky ve všech zemích, u nás je věk první cigarety kolem 10-12 let. Měli bychom stále zdůrazňovat, že kouření není dospělé rozhodnutí, ale dětská nemoc (diagnóza F17) a rozhodně neznamená svobodu, ale naopak závislost – 7 z 10 dospělých kuřáků by raději nekouřilo, to je u nás nějakých 1 400 000 lidí, kteří denně platí za něco, co vůbec nechtějí. Kampaň se snaží zvýšit povědomí o negativním dopadu kouření na plíce – od chronických respiračních onemocnění až po rakovinu. Cílem kampaně je vyzvat k akcím, které vedou k účinnému snižování spotřeby tabáku a zapojení zúčastněných stran napříč odvětvími. (red)

Poslat nový komentář