Sněhurku krmila loutka. Mládě papouška nestor kea už se seznamuje s pravými rodiči

Sněhurku krmila loutka. Mládě papouška nestor kea už se seznamuje s pravými rodiči
Foto ZOO Zlín
Další fotky: 
Sněhurku krmila loutka. Mládě papouška nestor kea už se seznamuje s pravými rodiči
Sněhurku krmila loutka. Mládě papouška nestor kea už se seznamuje s pravými rodiči

Nestory kea chovají ve zlínské zoo od roku 2004. Dlouho obývali voliéru poblíž dětského hřiště v dolní části zoo. V roce 2017 pro ně připravili nový domov v australské oblasti zoo v rámci výstavby expozic pro kivi hnědé a papoušky kea.

Na první odchované mládě museli dlouho počkat. Odchovy nestorů nejsou v rámci Evropy až tak výjimečné, většina mláďat je však odchována uměle s velkou fixací na člověka. Stejně tak tomu bylo v případě zdejší chovné samice. I když se samcem vytvořili harmonizující pár a samice snášela oplozená vejce, nebyla schopna je vysedět a odchovat mládě. Navzdory tomuto chování jí vždy jedno oplozené vejce ponechali, aby měla šanci se rodičovské chování naučit. V letošním roce se chovatelé rozhodli, že přistoupí k umělému odchovu a mládě se pokusí k rodičům přikládat alespoň chráněným kontaktem.

Chovatelé do líhně umístili hned několik vajec nestorů. Úspěch se dostavil a na začátku letošního března se z jednoho vejce vylíhlo vitální mládě. „Pomocí analýzy DNA získané z vaječných obalů jsme zjistili, že je to samička. Chovatelé ji pojmenovali Sněhurka a několikrát denně ji krmili pomocí speciální loutky, aby u ní nevznikla nežádoucí fixace na člověka. První dny strávila v inkubátoru, do kterého jsme umístili také fotografie dospělých ptáků. Jakmile se stav mláděte stabilizoval, přesunuli jsme jej do hnízdní nory rodičů. Zde s ním převážně pobývala samice, každé dvě hodiny je chodila "kontrolovat". Od rodičů mládě oddělovalo plexisklo, k naší radosti však ptáci na sebe reagovali nejen vizuálně, ale i zvukově. Po přepeření do šatu dospělých ptáků jsme samičku vypustili z hnízda do venkovní klícky, kterou jsme dali do voliéry nestorů. Samička je teď s rodiči ještě v užším kontaktu. Rádi bychom je brzy všechny spojili, aby se Sněhurka co nejvíce socializovala a stala se součástí rodinného hejna. Tak jí i nám držte pěsti,“ vzkazuje za zahradu mluvčí Romana Bujáčková.

Zahrada doporučuje pro návštěvu využít zvýhodněné online vstupenky. Ve srovnání s dospělou nebo dětskou vstupenkou zakoupenou v pokladně ušetříte 30 Kč, v případě rodinného vstupného dokonce 80 Kč. Online vstupenky platí po dobu 6 měsíců a po úhradě platební kartou okamžitě přijdou na Váš e-mail. (red)

Poslat nový komentář