Nedoceněná petržel. Pomáhá očím, srdci i žaludku

Nedoceněná petržel. Pomáhá očím, srdci i žaludku
ilustrační foto

Tuto skvělou bylinku, která se používá k ozdobení pokrmů, byste nikdy neměli nechat ležet na okraji talíře. Ve skutečnosti totiž může být tou nejvýživnější součástí pokrmu.  Kořen petržele obsahuje vitamíny A, C, B1, B2, B3, B6, E, kyselinu listovou, z minerálních látek vápník, hořčík, draslík a fosfor.

 V léčebných dávkách (nebo při pravidelné konzumaci) snižuje krevní tlak, čistí trávicí trakt a zlepšuje trávení, je užitečný při nemocech ledvin a rozrušování ledvinových kamenů. Díky vyššímu obsahu vitamínu A, beta-karotenu a favonoidů, zeaxantinu a luteinu je nať vhodná pro posílení zraku a oční nemoci, jako je šeroslepost, záněty zrakového nervu či slábnutí zraku.

Nať je také považována za dámské afrodisiakum, reguluje i menstruační cyklus. Od dob středověku se také nať petržele používá jako kardiotonikum čili k posílení správné funkce srdce při srdeční ischémii, arytmiích a angině pectoris.

Udělejte si víno nebo nálev

 Nálev z kořene petržele - 2 kávové lžičky sušeného kořene zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat, slijeme a užíváme 2x denně 125 ml při problémech s ledvinami, ledvinovými kaménky a trávením.

Petrželové víno na podporu srdeční činnosti - 10 listů naťové petržele, i 1 bílého vína a 1 lžíci vinného octa vaříme 10 minut, přidáme 300 g medu a vaříme další 4 minuty. Slijeme, užíváme likérovou sklenku denně (nejlépe ráno) při angině pectoris, srdeční ischémii, arytmii a dalších nemocech srdce. (ber)

Poslat nový komentář