Tip na výlet. Loštické tvarůžkové království vládne Čechám už šest set let

Tip na výlet. Loštické tvarůžkové království vládne Čechám už šest set let
Foto ber

Olomoucké tvarůžky jsou jediným a jedinečným původním sýrem českého původu. Nejznámější moravská kulinářská specialita se vyrábí podle tradičních receptů už šest set let. Své věrné zastánce si pro svou výraznou vůni a pikantní chuť našla po celé Evropě. Loštické tvarůžky znají lidé nejen u nás, ale také na Slovensku, v Maďarsku, Polsku, Německu a Rakousku.  A vy můžete spojit příjemné s užitečným, mimo poznání historie si voňavé dobroty můžete koupit v podnikové prodejně. Otevřeno je každý den.

Historie Tvarůžky jsou výchozí surovinou i způsobem výroby natolik spojeny s mlékem a vesnickým domovem, že nebude možné nikdy určit, kdy se poprvé objevily na jídelníčku. I nejstarší zprávy z let 1452 a 1583 uvádějí tvarůžky jako běžné jídlo. Olomoucké trhy a místní obchodníci pak doplnili název na olomoucké tvarůžky, i když velká většina se vyráběla v okolních obcích jako „selské tvarůžky“. Na přelomu 17. a 18. století najdeme v archivech zprávy, potvrzující pevné místo tvarůžků na dobovém jídelníčku. Tvarůžky slavily úspěch také ve světě, velkého ocenění se jim dostalo na světové výstavě ve Vídni v roce 1872. V České republice dnes existuje jediná firma, která se výrobou tvarůžků neboli syrečků zabývá. V roce 1876 ji v Lošticích založil Josef Wessels. Jeho potomci se výrobě tvarůžků věnují ve firmě AW i dnes.

Co je tvarůžek Přírodní kyselý, pod mazem zrající sýr – to je odborné potravinářské označení tvarůžku neboli syrečku. Začátek je u tvarohu, jak už sám název pochutiny napovídá. A ne ledajakého, tvarůžky se totiž vyrábí z netučného tvarohu za pomoci čistých mlékařských kultur a soli. Po dvou týdnech, kdy tvaroh se solí zraje, se semele a tvaruje do koleček, tyčinek, srdíček, špiček a dalších tvarů. A pak už jen zraje….

Výroba „Tvarůžky se vyrábějí od nepaměti podle stejného receptu. Jednotlivé druhy se liší jen přidaným kořením, “ říká pravnuk zakladatele firmy a bývalý jednatel Karel Hlaváček. Hlavní slovo má při výrobě čistota a také dámy, zvané ochutnávačky. Jen na jejich vytříbených jazýčcích záleží, zda budou tvarůžky takové, jaké mají být. Zkoumají barvu, konzistenci, stupeň prozrání, vůni i chuť. Pokud najdou nějakou chybu, šarže už se na pult nedostane. Různé jsou také tvary či balení lahůdky. Objednat si můžete i luxusní balení v hodnotě několika set korun. Tohle zboží je podle Karla Hlaváčka nejvíc žádané u našich sousedů. Zejména Němci si na podobné lahůdky potrpí a dokáží ocenit nejen jemnou chuť, ale i luxusní obal.

Muzeum a prodejna V roce 1994 vzniklo v budově původní výrobny Muzeum tvarůžků. Najdete zde původní zařízení používaná při výrobě, od sklepa, kde se mlel a lisoval tvaroh, až po sušárnu. Shlédnout můžete dobové fotografie, obaly výrobků, písemnosti i dokumentární filmy. Hned vedle muzea najdete podnikovou prodejnu. Nabízí kompletní sortiment Pravých olomouckých tvarůžků, spoustu dalších výrobků, jejichž součástí tvarůžky jsou a také originální turistickou známku. (ber)

Poslat nový komentář