Starý Prostějov. Zimní stadion

Starý Prostějov. Zimní stadion
ilustrační foto
Další fotky: 
Starý Prostějov. Zimní stadion
Starý Prostějov. Zimní stadion

Dnes se podíváme do historie zimního stadionu v Prostějově. Umělé kluziště bylo vybudováno v roce 1957 na místě, kde dnes stojí zimní stadion. A jen poznámka na okraj, předtím se v Prostějově nebruslilo jen na rybnících, ale i na kluzišti, které se nacházelo v areálu tenisových kurtů ve Sportovní ulici.

Unikátní zastřešení navrhl slavný projektant Ferdinad Lederer. Ocelovou konstrukci vyrobily prostějovské Hanácké železárny. Má tvar a skladbu lamelové klenby o rozpětí oblouku 80 metrů. Je složena z 218 kusů stejných skladebných prvků, spojených přírubovými šroubovanými spoji. Na ocelové klenbě je zavěšen podhled umožňující umístění svítidel. Krytinu střechy tvoří tvarované hliníkové tenkostěnné profily o skladební šířce 80 cm s výškou vlny 4 cm. Použití krytiny v oblouku na tak velké ploše bylo v tehdejším Československu ojedinělé.

Zastřešení bylo dokončeno a slavnostně předáno 23. února 1976. V bezprostřední blízkosti haly byl postupně vybudován komplex se společenským zázemím: motelem, restaurací a barem.

Poslat nový komentář