Výpadek plateb za odpady lze lehce nahradit, říká Tomáš Blumenstein

Výpadek plateb za odpady lze lehce nahradit, říká Tomáš Blumenstein
ilustrační foto koláč

 

Ve volebním programu má prostějovská ODS bankovku v hodnotě 600 korun. Tolik hodlá uspořit každému obyvateli města na platbě za odpady. Výpadek cca 22 milionů korun, které by tak chyběly v městské kase, není podle Tomáše Blumensteina velký problém.

„Jednou z možností je nová soutěž na zakázku likvidace odpadů, která by mohla přinést úsporu 10% z ceny za netříděný odpad, tedy 3 miliony. I další se týká firmy ASA a její výhradní péče o zeleň. Novou soutěží pro víc menších subjektů by byla možná úspora 15%, to je 10,5 milionu,“ vysvětlil Tomáš Blumenstein. Další milion korun by přineslo snížení počtu zaměstnanců, kteří mají na magistrátu na starosti evidenci výběru poplatků za odpady.

Své místo by v rozpočtu města podle Blumensteina neměly mít ani nákupy v podobě „všimného“ vybraným sportům. „Jde třeba LCD obrazovku pro hokejisty za 2 miliony. Už v téhle chvíli bychom úsporu mohli vyčíslit sumou 16,5 milionu,“ dodal.

Další příjmy by do městské kasy mohly plynout motivováním občanů k třídění odpadů, což by přineslo milion. Parkoviště, které spravuje A.S.A, by se převedla zpět pod město, které by je pronajímalo samo a pokud by upravilo parkovací systém, ročně by bylo bohatší o dva miliony.  „Pokud se k trvalému pobytu přihlásí v roce 250 občanů, zisk od státu na daních bude 2,5 milionu,“ uvedl další příklady Blumenstein.

Pokud k první sumě přičteme zbývajících 5,5 milionu, do městské kasy právě přibylo 22 milionů. (red)

Poslat nový komentář