Politikům jsme položili otázky. Jak na ně reagovali?

Politikům jsme položili otázky. Jak na ně reagovali?
Foto Martin Pekáček

 

V minulých dnech jsme vám představovali lídry kandidádtek se svými programy. Závěrem jsme každému položili tři otázky. Jak na ně odpovědli, posuďte sami.

Martin Pekáček, Moravané

1. Jakým způsobem chcete docílit, aby kraj (nebo jiná instituce) převzala od soukromého podnikatele nemocnici? Případně - jak chcete docílit, aby ji ten soukromník nějaké instituci předal?

Jde především o otevření diskuse nad tímto problémem. Před tím, než kraj své nemocnice pronajal soukromému provozovateli, se o tom docela hodně mluvilo a mezi odbornou veřejností, politiky ani občany nad tím určitě nepanovala shoda. Dnes mi to připadá, že se tímto problém nikdo nezabývá, nikdo nezkoumá, jestli to je to nejlepší možný způsob provozu nemocnice a poskytování zdravotní péče. Podle našich poznatků došlo k výraznému zhoršení pracovních podmínek zaměstnanců, což se samozřejmě musí projevit i v kvalitě péče. Současná soukromá obchodní společnost nemocnici provozuje jen za účelem dosažení zisku. Je třeba, aby vedení města problém nemocnice vzalo za svůj, zajímalo se o ni, vstoupilo do jednání s krajem, upozornilo ho na tento problém a společně se ho snažilo vyřešit. Dnes se vedení města tváří, že tento problém neexistuje. Co se týče soukromého provozovatele ten nemocnici nevlastní, má ji jen v pronájmu. Pokud bude politická vůle, je třeba zadat právní expertízu, za jakých podmínek lze smlouvu vypovědět.

2. Jak chcete financovat svůj velkorysý program - domy s pečovatelskou službou, mateřské školy, bezplatná doprava, parkování v centru města atd.?

Nemyslím si, že náš program je velkorysý! Co se týče investičních akcí budeme usilovat, aby městské investiční akce byly z co nejvyšší míry spolufinancovány evropskými i národními fondy a dotacemi, ve využívání evropských fondů má město Prostějov velké nedostatky. To, že i ČR jako celek je v čerpání evropských fond nejhorší ů z celé EU, není pro vedení města žádná omluva. Co se týče bezplatné dopravy, takový univerzální bod v programu nemáme. Chceme zavést bezplatnou městskou hromadnou dopravu pro děti, studenty a seniory. Město by to ale nemělo stát ani korunu navíc. Náklady na provoz MHD chceme snížit vypovězením pro město nevýhodné smlouvy se současným provozovatelem a vypsáním nového výběrového řízení na levnějšího poskytovatele. Je pro nás záhadou, proč se už dávno město nepokusilo najít levnější firmu. Celkově město Prostějov není moc dobrý hospodář, i když samozřejmě současné vedení tvrdí opak. V rozpočtu města lze najít poměrně výrazné rezervy. Proto také navrhujeme provedení nezávislého auditu hospodaření města. Je třeba jít po jednotlivých agendách a vyhodnotit, jestli jsou opravdu nezbytné či by se nedaly dělat efektivněji.

3. Řekněte stručně jednou větou, proč by měli Prostějované volit stranu Moravané?

Moravané jsou možná jediní, kteří nemají na kandidátce žádné prospěcháře, tedy lidi, kteří chtějí dělat politiku pro svůj osobní prospěch. Moravané prošli očistcem několika neúspěšných voleb a tím se nám podařilo oddělit zrno od plev, všichni prospěcháři od Moravanů již odešli za lepším a kandidují za jiné strany a hnutí, pro takové Moravané naštěstí nejsou zajímaví. U nás zůstali jen ti, kterým vůbec nezáleží na tom, jestli ze své angažovanosti budou něco mít a jestli se jim náklady na jejich politickou činnost vůbec kdy vrátí, což je nejlepší prevence proti klientelismu a korupci.

 

 

 

 

Poslat nový komentář