Voličské průkazy se nevydávají

Voličské průkazy se nevydávají
ilustrační foto internet

Na konci tohoto týdne budeme znát vítěze a poražené strany, které se účastní komunálních voleb. Voliči, kteří budou v termínu hlasování hospitalizovaní v nemocnici mimo svůj volební okrsek, své kandidáty do zastupitelstva nejspíš nepodpoří. U komunálních voleb není možné vyřídit voličský průkaz.

Jste-li tedy hospitalizováni, nebo pobýváte v lázních, volit nebudete. „Technicky je zcela nereálné, aby byly ve volebních místnostech k dispozici hlasovací lístky i pro jiné obce z celé České republiky. Stejně nereálné by pak bylo i sčítání hlasů,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška:

Ministerstvo vnitra tak podle Krátošky do budoucna hledá jinou cestu. „Řešení pro voliče, kteří se ve dnech komunálních voleb nacházejí mimo obec svého pobytu, by do budoucna bylo korespondenční hlasování, případně uložení hlasu u obecního úřadu v předstihu. V návaznosti na programové prohlášení vlády se ministerstvo zavedením těchto způsobů hlasování intenzivně zabývá,“ uvedl mluvčí.

Určité omezení platí i pro senátní volby. Pro ty sice úřady voličské průkazy vydávají, lidé je ale využijí jen ve svém volebním obvodu. (Zdroj MVČR)

 

Poslat nový komentář