Za uložení odpadu mimo kontejnery hrozí vysoká pokuta

Za uložení odpadu mimo kontejnery hrozí vysoká pokuta
Foto Městská policie Prostějov

S ohledem na přetrvávající nekázeň občanů, kteří stále odkládají odpad ke kontejnerům, budou u těchto míst nainstalovány výstražné cedule s textem – PROSTOR MONITOROVÁN KAMERAMI MĚSTSKÉ POLICIE. NEODKLÁDEJTE ODPAD VEDLE KONTEJNERŮ.

Jelikož mají obecní a městské policie zákonem daný úkol provádět dohled nad dodržováním čistoty na veřejných prostranstvích a dohlížet na dodržování obecně závazných vyhlášek obcí a jejich nařízení, věnuje se problematice odkládání odpadu mimo místa k tomu určená, Městská policie Prostějov pečlivě. Využívá k tomu i městský kamerový systém, kterým jsou některá místa s kontejnery monitorována. S ohledem na přetrvávající nekázeň občanů, kteří stále odkládají odpad ke kontejnerům, budou u těchto míst nainstalovány výstražné cedule s textem – PROSTOR MONITOROVÁN KAMERAMI MĚSTSKÉ POLICIE. NEODKLÁDEJTE ODPAD VEDLE KONTEJNERŮ.  Od začátku roku řešili strážníci 72 přestupků, které souvisely se znečišťováním veřejného prostranství, odkládáním odpadu mimo vyhrazená místa anebo přeplňováním nádob na odpad a ukládání odpadu mimo místa k tomu určená. Takové jednání je posuzováno jako přestupek dle zákona 185/2001 Sb. o odpadech, kde hrozí pokuta do 50. 000 Kč.

I přesto, že se kontejnery na tříděný odpad vyvážejí dvakrát týdně, bývají často přeplněné. Ve většině případů by ovšem stačilo, aby lidé dodržovali určitá pravidla. Ne vždy je odpad do sběrných nádob ukládán správně.

Aby se zabránilo brzkému přeplnění je zapotřebí krabice, kartony a lepenku sešlapat, natrhat, nařezat. Např. krabice od televize, mikrovlnky a jiných rozměrných předmětů, vhozená do kontejneru v celku, rapidně snižuje kapacitu sběrné nádoby. U plastu je rovněž důležité odpad sešlapat nebo zmačkat.

Což si mnoho lidí neuvědomuje. I přes to, že jsou na některých místech kamery a v mnoha případech se strážníkům podaří zjistit pachatele, tak jsou mnohé kontejnery přeplněné a kolem nich je značný nepořádek. Této situaci zcela jistě nahrává i pandemie covid – 19, jelikož lidé více nakupují přes internet, tím pádem vyprodukují více odpadu. S blížícími se vánočními svátky se dá předpokládat, že nákupy přes on - line prostředí, budou narůstat, tím pádem bude i více odpadu.  Proto je důležité, aby si každý občan situaci uvědomil a snažil se svým chováním přispět k tomu, aby bylo naše město čistější.  Pokud budou kontejnery i tak přeplněné nebo se bude jednat o odpad, který do těchto sběrných nádob nepatří, mají obyvatelé města Prostějova možnost uložit ZDARMA odpad do sběrného dvora, a to na ulici Anenská nebo na ulici Průmyslová.  (Zdroj MP Prostějov)

Poslat nový komentář