Problémy kolem maturit a přijímaček objasnil ministr Plaga

Problémy kolem maturit a přijímaček objasnil ministr Plaga
Ilustrační foto pixabay.com

Pokud se školy neotevřou do 1. června, nemusely by se konat maturitní zkoušky. Maturitní vysvědčení by učitelé vystavili na základě posledních tří vysvědčení studenta. Na pondělní tiskové konferenci to řekl ministr školství Robert Plaga. Uvedl zároveň, že ministerstvo nepočítá s tím, že by se výuka protáhla do prázdnin.

Maturitní zkoušky by měly proběhnout nejdříve 21 dnů po znovuotevření středních škol. Ze společné části maturity se vypustí písemná část z českého a cizího jazyka. Pokud se školy neotevřou do začátku června, maturitní zkoušky by se vůbec nemusely konat.

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy by měly být nejdříve 14 dnů po znovuotevření škol. Testy by podle Plagy měly mít stejnou formu a obsah jako v předešlých letech. Studenti by je ale měli psát jen v jednom termínu. Ministr zároveň vyloučil, že by výuka pokračovala v červenci nebo srpnu, jak se spekulovalo. 

Návrh chce v pondělí předložit vládě. Pokud ho schválí, mohla by ho už v úterý řešit Sněmovna.

Kdy se ve školních lavicích žáci a studenti opět usadí, není zatím jasné. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch mluvil v neděli o tom, že by se školy mohly otevřít na přelomu května a června. (ber)

Poslat nový komentář