Ztráty zoologických zahrad jsou hrozivé. Kvůli otevření píší vládě

Ztráty zoologických zahrad jsou hrozivé. Kvůli otevření píší vládě
ilustrační foto

Zoologické zahrady v České republice se společně vyjadřují k postupu státu ve věci jejich otevření. Podle dosavadních informací by venkovní areály zoo měly být otevřeny 25. května a 8. června by k nim měly přibýt i pavilony. Jedenáct českých a moravských zahrad v této souvislosti obeslalo vládu otevřeným dopisem, v němž žádají, aby tyto termíny byly ještě zváženy a nařízení přehodnoceno. Konečné rozhodnutí však ponechávají na zřizovateli tak, aby se mohl sám rozhodnout o otevření areálu za splnění všech bezpečnostních opatření.

„Každý den uzavření zahrady pro nás představuje nemalé finanční ztráty, ale jistě je přednější zdraví lidí. Pokud však vývoj situace bude natolik příznivý, současně nebudeme podstupovat zvýšené riziko, dřívější otevření zoo podpořím. Jarní měsíce, otevření sezóny, Velikonoce, příznivé počasí…generují zoo zásadní návštěvnost. O tu ale zahrada letos přišla. Loni olomouckou zoo zasáhl nezvaný host v podobě vichřice Eberhard, který si vyžádal škody cca 10 milionů korun. Letošní zásah pandemie přináší ztráty zhruba podobné,“ uvádí ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Většina zoo jsou příspěvkové organizace měst či krajů, a tudíž nemohou žádat o finanční pomoc stát.

„Nepodceňujeme nebezpečnost současné koronavirové pandemie. Ale jsme si vědomi, že bez finanční pomoci ze strany vlády bude každý den státem nařízené uzávěry zoologických zahrad nad rámec nezbytností znamenat skokový nárůst rizika fatálních dopadů,“ uvádí ředitelé. Na zoologické zahrady lze přitom z epidemiologického hlediska nahlížet stejně jako na každý jiný veřejně přístupný park. Rozhodnutí o otevření zoologických zahrad až koncem následujícího měsíce může zapříčinit rozsáhlé ekonomické, sociální a ochranářské škody. „V celkovém součtu se tedy ztráty na tržbách v českých zoo pouze za březen a duben pohybují okolo jednoho sta milionů Kč. Přitom náklady na provoz lze jen minimálně redukovat,“ shodují se zástupci tuzemských zoologických zahrad.

 „Zaměstnanci se musí o zvířata starat a udržet tak chovy často kriticky ohrožených druhů, které se ocitají na prahu vyhubení a jejich přežití mnohdy závisí právě na chovech v lidské péči,“ dodávají ředitelé zoo. Není tedy možné přestat zajišťovat veškerou náležitou péči zvířatům. Ta by neměla pocítit rozdíl.

Důvodem uzavření olomoucké zoo 10. března bylo vydání mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví a následného rozhodnutí Bezpečnostní rady statutárního města Olomouce v souvislosti s šířením koronaviru. Pro zoo jsou důkladná očista a dezinfekce denní chléb, čímž chrání nejen zvířata před řadou onemocnění. Počítáme tedy s dezinfekcí, rouškami, dodržením rozestupů na pokladně, v gastroprovozu, v pavilonech. Budeme prostřednictvím informačních cedulí i místního rozhlasu informovat a apelovat na ohleduplnost ke zdraví ostatních.

„Stejně jako ostatní však budeme některým situacím čelit zcela poprvé. Vedení města se intenzivně zajímá o situaci v zoo, lidé pomáhají formou adopce zvířat, finančně přispívají. Společně to tedy jistě zvládneme. Děkujeme,“ vzkazuje mluvčí zoo Olomouc Iveta Gronská.

Mezi zahrady, které se k výzvě o znovuotevření zoo přidaly, patří Zoo Liberec, Zoo Zlín, Safari Park Dvůr Králové, Zoo Ostrava, Zoo Olomouc, Zoo Brno, Zoo Jihlava, Zoo Vyškov, Zoo Hodonín, Zoo Hluboká a Zoo Děčín. (red)

Poslat nový komentář