Pět lidí si u voleb odmítlo nasadit roušku. Je to přestupek, říká Policie ČR

Pět lidí si u voleb odmítlo nasadit roušku. Je to přestupek, říká Policie ČR
ilustrační foto pixabay.com

Ve dnech 2. a 3. října proběhlo v souvislosti s volbami do Senátu Parlamentu České republiky a do zastupitelstev krajů v Olomouckém kraji opatření „Volby 2020“. Policisté zajišťovali veřejný pořádek s cílem vytvořit podmínky pro hladký a nerušený průběh před a v době konání voleb.

Průběžně byly kontrolovány všechny volební místnosti a také jejich nejbližší okolí. „Nemuseli jsme řešit žádný mimořádný incident, který by narušil průběh voleb. Během této doby policisté řešili pouze pět protiprávních jednání, kterých se dopustili voliči, když si nechtěli nasadit ve volební místnosti roušku. Všechny tyto skutky policisté řeší jako přestupky na úseku zajištění plnění oprávnění orgánu ochrany veřejného zdraví podle Zákona o ochraně veřejného zdraví. Po zadokumentování budou přestupky postoupeny k vyřízení správnímu orgánu,“ uvedla policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

První tři případy řešili policisté řešit už v pátek. S rouškou na obličeji odmítli volit voliči v Přerově, v Olomouci a ve Vápenné na Jesenicku. Poté k nim přibyly další dva případy.

Všechny volební okrsky byly vybaveny erárními rouškami pro případ, že by je voliči neměli s sebou. Hasiči jich do volebních místností v republice rozvezli 3,2 milionu. (ber) 

Poslat nový komentář