ODS na Prostějovsku podpořila pro senátní volby nestraníka Ladislava Županiče

ODS na Prostějovsku podpořila pro senátní volby nestraníka Ladislava Županiče
V prosinci se Ladislav Županič představil v Prostějově coby předseda poroty Miss středních škol

Občanští demokraté ze senátního volebního obvodu 62 – Prostějov se sešli v pondělí na tzv. sněmu volitelů a rozhodli se podpořit pro volby do senátu nezávislého kandidáta. Prostějovský rodák  herec Ladislav Županič bude na Prostějovsku a Kojetínsku kandidovat v senátních volbách, které se uskuteční na podzim letošního roku.

Ladislav Županič získal podporu ODS pro svou nezávislou kandidaturu naprostou většinou. Pro jeho podporu se na sněmu volitelů vyslovilo 124 ze 136 hlasujících. Ke svému vstupu do politiky Ladislav Županič říká: „Nechci už déle jen pasivně přihlížet a nadávat. Chci do toho jít a pokusit se přispět k tomu, aby se politika změnila k lepšímu. Nikdy jsem nebyl členem žádné strany. Jsem nezávislý, a i proto chci jít do voleb jako nestraník.“  Ve svém projevu na sněmu volitelů Županič rovněž zdůraznil, že ho ke kandidatuře vedl také jeho silný vztah k rodnému Prostějovsku. „Rád bych nyní vrátil Prostějovsku část toho, co jsem si odsud do života odnesl,“ vysvětlil svou motivaci. 

„Ladislav Županič je člověk, kterého si velmi vážím. Jeho rozhodnutí kandidovat mi proto udělalo obrovskou radost. Je osobností schopnou spojovat lidi a nalézat kompromis, což jsou vlastnosti, které by měl mít každý dobrý senátor. Jako nestraník může oslovit nejenom pravicové voliče, ale také ty, kteří se hlásí k politickému středu,“ prohlásil ke kandidatuře Ladislava Županiče předseda oblastní ODS a místostarosta Prostějova Jiří Pospíšil. Prostějovský senátní volební obvod zahrnuje celý okres Prostějov a část okresu Přerov ohraničenou na východě obcemi Brodek u Přerova, Rokytnice, Troubky. Patří tak do něj například i města Tovačov a Kojetín. Každý volební obvod zastupuje v Senátu jeden senátor. Celkem je jich 81 volených na 6 let, přičemž volby probíhají každé dva roky. Vždy ve vymezené třetině senátních obvodů.  

 

Kdo je Ladislav Županič

Český herec narozen 9. srpna 1943 v Prostějově. Absolvoval Janáčkovu akademii múzických umění v Brně. V roce 1969 byl přijat do Hudebního divadla v Karlíně, kde působil v letech 1993 až 2002 také jako ředitel. V průběhu této doby bylo divadlo osmkrát oceněno divadelní cenou Thalie a i Ladislav Županič osobně obdržel cenu Thalie za hlavní roli ve hře Klec bláznů. Účinkoval v řadě filmů a muzikálů. Srdce fanoušků si získal zejména rolemi ve filmech Vesničko má středisková (1985) a Kamarád do deště (1988) či ve snímcích populárního režiséra Zdeňka Trošky, který je autorem dvoudílné Princezny ze mlejna (1994 a 2000), a také a v trilogii Kameňák (2003-2005). Svůj hlas v dabingu pravidelně propůjčuje Clintu Eastwoodovi i dalším známým hercům. 

Své stále vřelé vztahy k městu, kde prožíval své dětství a mládí, vyjádřil již mnohokrát. S radostí proto přijal i čestné členství v obnoveném Okrašlovacím spolku. „Lásky k tomuto městu jsem se nikdy nezbavil. Dodnes do Prostějova jezdím moc rád a snažím se, abych nebyl moc sentimentální. Nabídku čestného členství v okrašlovacím spolku jsem přijal s nadšením.  Je to úžasná věc, když se lidi znovu hledají a sdružují při takových prospěšných záležitostech. Sleduji počínání s úžasem, je obdivuhodné, co všechno už tady spolek  stihl zlepšit, zkrášlit, kolik kulturních akcí uspořádal. Do spolku mě nalákala mimo jiné i předsedkyně Milada Sokolová. Pochopil jsem, že je to spolek stejně důvěryhodný jako jeho předsedkyně, proto jsem rád přijal její nabídku k členství. Chci se podle svých možností zapojit do akcí, které bude spolek pořádat a propagovat jak zlepšování zdravého života v mém rodném městě a podporovat i jeho kulturu,“ prohlásil s obdivem Ladislav Županič. 

Do svého rodného města se rád vrací jednou i dvakrát do roka. První kroky a vzpomínky ho vedou ke hrobu rodičů,  další pak ze sentimentu do Wolkerovy ulice, kde stál jeho rodný dům. Nyní po něm zbylo jen prázdné místo. „Teď je mým útočištěm hotel Grand, tady se ze zásady vždy ubytuji,“ vysvětlil. K nejčerstvější spolupráci s Prostějovem patří bezesporu podíl na úspěchu filmu prostějovského nadšence Jiřího Dittmanna Město s pěti věžemi, který Ladislav Županič okořenil svým sametovým hlasem. Film má velký úspěch a stal se vítězem soutěže neprofesionálních filmů, kterou letos na jaře uspořádaly tři moravské kraje. A v neposlední řadě se ujal předsednictví v porotě při soutěži MISS středních škol, kterou okrašlovací spolek uspořádal v prosinci 2011. Krásou a šarmem finalistek byl evidentně okouzlen a svou roli si užíval. Jako kandidát na senátora teď bude ve svém volebním okrsku vidět čím dál častěji.       

(jap)  

Poslat nový komentář