Prostějov i Jablonec statutární, kdo z poslanců byl proti?

Prostějov i Jablonec statutární, kdo z poslanců byl proti?
Gratulujeme, pane primátore Pišťáku!

Poslanci před několika okamžiky schválili změnu zákona o obcích, která znamená, že Prostějov a Jablonec nad Nisou se stávají statutárními městy.

Jak jsme informovali, Prostějov byl do seznamu statutárních měst stanoveným zákonem o obcích již zařazen Poslaneckou sněmovnou. Každý zákon se posílá ze Sněmovny ke schválení do Senátu, a tam do legislativního procesu zasáhla pozměňovacím návrhem senátorka Soňa Paukrtová. V tom okamžiku se návrh zákona vrací zpět k poslancům.

Dnešní projednávání už bylo bezproblémové. Nezávislá senátorka Paukrtová se tentokrát nezapomněla (čtěte zde o projednávání v Senátu), vysvětlila, proč chce zařadit Jablonec nad Nisou mezi statutární města. Mimo jiné řekla, že se jedná o jediné mincovní město v ČR. Připomněla, že k městu se chtějí z ekonomických důvodů připojit některé blízké obce, naopak další okrajové místní části chtějí zřídit vlastní zastupitelstva. Všechna kritéria pro splnění podmínek pro přidělení statutárního města podle Paukrtové Jablonec splňuje (přitom žádná neexistují - pozn. aut.) Její iniciativu podpořil v rozpravě poslanec Petr Skokan (VV) z Libereckého kraje.

Pro novelu zákona o obcích dnes hlasovalo 157 poslanců. Hlas pro jsme zaznamenali od prostějovského poslance Pavla Holíka (ČSSD). Další prostějovská poslankyně Jitka Chalánková (TOP09) byla z jednání řádně omluvena, poslanec Radim Fiala (ODS) na dnešním jednání chybí, na rozdíl od Chalánkové však podle záznamů Sněmovny není omluven.

Proti statutárnímu Prostějovu hlasoval třeba předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, poslanec ČSSD Jiří Krátký z Jeseníku nebo třeba David Rath, poslanec za ČSSD a středočeský hejtman. Jako jeden muž hlasoval "za Prostějov a Jablonec statutární" klub poslanců za KSČM.

(bp)

Poslat nový komentář