Senát dnes schválil statutární město Prostějov, ale byla to šaškárna

Senát dnes schválil statutární město Prostějov, ale byla to šaškárna
Senátoři se dnes vyznamenali. Ilustrační foto

Senátoři před pár desítkami minut schválili návrh Poslanecké sněmovny na změnu zákona o obcích, která znamená pro Prostějov postavení statutárního města. Má to však háček, novela zákona se díky pozměňovacího návrhu senátorky Soni Paukrtové vrací k poslancům. 

Nezávislá senátorka bydlí v Jablonci nad Nisou a když místní zastupitelé viděli na příkladu Prostějova, jak je jednoduché získat titul statutárního města, prostřednictvím Paukrtové to protlačili na jednání horní komory.

Přestože podle našich informací byl návrh senátorky Paukrtové předjednán, tudíž ho měla přednést na plénu, nějak se však pozapomněla. Řídící schůze Přemysl Sobotka otevřel diskuzi a nikdo se nehlásil. "Opravdu se nechce nikdo přihlásit, ani senátorka Paukrtová?" otázal se Sobotka. Senátorka přispěchala k pultíku a přednesla pozměňovací návrh k zákonu o obcích, jímž se do seznamu statutárních měst přidává Jablonec nad Nisou, její iniciativu ještě podpořil sociálnědemokratický senátor Karel Kapoun, který je ze stejného kraje. Přemysl Sobotka uzavřel diskuzi otázkou: "Ještě někdo chce přihlásit nějaké město?"

Senátoři pak změnu zákona o obcích schválili v pozměněném znění. Jak bude pokračovat legislativní proces? Senátorský návrh zamíří zpátky do Poslanecké sněmovny, kde bude znovu projednán. Statutární město Prostějov už nic neohrozí, poslanci však nemusí schválit senátorský návrh, tedy Jablonec nad Nisou. 

Vedení Prostějova si od titulu statutární město slibuje zvýšení prestiže, ovšem dnešní senátorské projednávání bylo mírně řečeno nedůstojné, škodolibí pozorovatelé by ho označili za šaškárnu... Za peníze daňových poplatníků. 

(bp)

Komentáře

Statutární město Prostějov neznamená prestiž, ale hlavně vyšší platy těch papalášů na radnici, proto také o to usilovali.....

Titul statutárního města prestiž Prostějova nezvýší. Tu určují politici svým chováním a ne titulem. Přepsání "firmy" spolkne nemalé prostředky, radní si polepší na platu a i vlastníci nemovitostí se mají na co těšit - daň z nemovitostí se jim automaticky zvýší o 100 procent.

Snad si ten náš vedoucí stařec funkci primátora a s tím spojená vyšší plat užije. Pro město to nemá žádné pozitivum. Jediné, co se změní budou razítka, tabule, štítky, šablony dokumentů apod. za nemalé peníze daňových poplatníků, kteří s tím bohužel nic neudělají. Děkujeme pane starosto.

Poslat nový komentář