Prostějov s největší pravděpodobností bude statutárním městem

Prostějov s největší pravděpodobností bude statutárním městem
ilustrační foto

Bude mít Prostějov primátora? O změně na statutární město v současné době jedná Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.

Jak jsme se dnes dozvěděli od poslance Pavla Holíka, nyní v Poslanecké sněmovně probíhá diskuze o novele Zákona o obcích. Pokud bude schválen pozměňovací návrh, který  v úterý ve Sněmovně přednesl Radim Fiala, Prostějov se stane statutárním městem.

"Legislativní proces je nyní ve druhém čtení, existuje možnost, že poslední, třetí čtení zákona proběhne již zítra, tj. v pátek 16. prosince," uvedl pro PV Novinky Pavel Holík, poslanec z Prostějova za ČSSD s tím, že iniciativa má podporu zákonodárců napříč politickým spektrem jak z Prostějovska, tak i ze širšího regionu. Úspěšné projednání by měl podpořit fakt, že návrh podává poslanec vládní koalice. 

Žádost Prostějova o schválení statutárním městem před časem zamítlo ministerstvo vnitra kvůli tomu, že město není rozděleno do samostatných obvodů s vlastními samosprávnými orgány. S tímto argumentem však nelze souhlasit, protože ve stejné pozici jsou i sousední Olomouc a Přerov, které přitom statutárními městy jsou. Bezprostředně po zamítavém rozhodnutí sdělil prostějovský starosta Miroslav Pišťák na zasedání zastupitelstva, že město půjde cestou poslanecké aktivity. 

Vedení Prostějova si od titulu statutární město slibuje zvýšení prestiže. O dalším projednávání ve Sněmovně vás budeme informovat.

(bp)

Poslat nový komentář