Jsme v nouzovém stavu. Podívejte se, co platí

Jsme v nouzovém stavu. Podívejte se, co platí
ilustrační foto pixabay.com

Od dnešního dne platí v České republice nouzový stav. Potrvá zatím měsíc, do začátku listopadu. Vláda si od něj slibuje, že jí umožní snáze přijímat opatření a zajistit fungování zdravotnického systému.

Na dva týdny se uzavřely střední školy v okresech, jež jsou na takzvaném koronavirovém semaforu, který značí míru rizika šíření nákazy, označeny červenou nebo oranžovou barvou. Praktická výuka se ve školách koná.

Na základních školách je 14 dnů učit hudební výchova bez zpěvu. Tělocvik je na prvním stupni bez omezení, na druhém stupni se má konat venku. Bez zpěvu jee hudební výchova také ve středních školách a konzervatořích.

Na dva týdny se zakazují hromadné akce uvnitř pro více než 10 lidí a akce venku pro více než 20 lidí. Výjimku mají členové jedné domácnosti, práce v zaměstnání nebo zastupitelstva a další jednání státních orgánů. Omezení se nevztahuje na posilovny či akvaparky.

Zájmové kroužky se omezily pro skupiny nanejvýš 10 účastníků uvnitř a 20 venku. Školní družiny fungují normálně.

Divadla a kina hrají až pro 500 lidí, jsou zakázány přestávky na občerstvení. Představení se zpěvem, tedy koncerty, opery či muzikály, nejsou povolena.  V divadlech musí být dodržena vzdálenost dva metry mezi účastníky a účinkujícími.

Sportovní utkání se konají bez diváků. Na stadion smí sportovci, realizační týmy, personál zabezpečující utkání a média do počtu 130 lidí. V případě zájmové činnosti, kdy se sejdou například lidé po práci a chtějí si zahrát fotbal, je jejich počet omezen maximálně na 20.

V restauracích může být u jednoho stolu maximálně šest lidí. Už podle dřívějšího opatření ministerstva zdravotnictví také musí bary a restaurace zavírat ve 22:00. Do svých prostor mohou

Počet lidí na církevních shromážděních vláda omezila na dva týdny maximálně na 100 s dodržením rozestupů. Při církevních obřadech se nesmí zpívat. (ber)

Poslat nový komentář