PES přitáhl otěže. Zavřel služby, omezil pohyb i obchody

PES přitáhl otěže. Zavřel služby, omezil pohyb i obchody
ilustrační foto Policie ČR

V neděli 27. prosince začal v České republice platit pátý, nejpřísnější stupeň protiepidemického systému PES. Opatření opět přitvrdila, zavřela většinu obchodů a služby, zakázala noční vycházení.  A vyškrtla silvestrovské oslavy v ulicích.

Od dnešního dne v obchodech zakoupíme pouze základní potřeby. Ani v supermarketech si nekoupíme třeba elektroniku, hračky, obuv nebo oblečení. Vláda ponechala otevřené čerpací stanice, lékárny, optiky, zverimexy, prodejny novin a tabáku, prádelny, autoservisy, železářství, květinářství a galanterie.

Jsou uzavřena ubytovací zařízení a restaurace, které mohou mít pouze v době mimo zákaz vycházení otevřené výdejové okénko. Zavřené jsou galerie, muzea, památky, zoo, bazény a fitness centra. Ve sportu jsou povoleny pouze profesionální soutěže bez diváků a v divadlech, kinech nebo koncertních sálech platí také zákaz přítomnosti diváků.

Omezené je shromažďování ve vnitřních i venkovních prostorech ze šesti na dva lidi. Zákaz nočního vycházení nově začíná ve 21 hodin a trvá do 5hodin. Návštěvy v domovech seniorů jsou dále možné s negativním testem na koronavirus.

Ochranné prostředky jsou stále povinné ve všech vnitřních prostorech a vybraných veřejně přístupných místech.

Na dodržování opatření dohlíží Policie ČR. (ber)

Poslat nový komentář