Vláda zpřísnila opatření. Co se od soboty mění

Vláda zpřísnila opatření. Co se od soboty mění
ilustrační foto Fakultní nemocnice Olomouc

Od půlnoci z pátku na sobotu začínají platit další koronavirová omezení. Vláda je přijala na svém čtvrtečním jednání.

Vláda rozhodla, že testovat se zdarma pomocí antigenních testů mohou Češi jednou za tři dny. Doposud to bylo jednou za pět dnů.

Nově je možné ubytování pouze pro služební cesty. Nyní je možné poskytnout ubytování v hotelu jen člověku, jenž se prokáže potvrzením od zaměstnavatele nebo objednavatele služby. „Poskytovatel služeb bude povinen tyto dokumenty uchovávat pro možnou kontrolu,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček.

Vláda nově zakázala prodej na trzích, v tržnicích a ve stáncích. Výjimku mají jen pojízdné prodejny potravin a drogistického zboží v obcích, kde nelze toto zboží zakoupit v jiných prodejnách. Jinak se ve službách a obchodu nic nemění. I nadále zůstávají otevřené pouze obchody nabízející životně nezbytné zboží, tedy obchody s potravinami, drogerií, krmivy, dětskou obuví a oblečením, květinami a dalším ve vládních nařízeních vyjmenovaným sortimentem.

Uzavřena zůstává většina služeb v provozovnách, především kadeřnictví, pedikúry či různá fitness a wellness centra.

Vleky se nespustí, vláda také zpřísnila provoz lanovek, takže už nemohou převážet ani pěší turisty nebo sáňkaře.

Dochází k opětovnému zákazu návštěv v nemocnicích. I nadále je ale možno v nemocnicích navštěvovat pacienty v terminálním stadiu nemoci či dětské pacienty a také je dovolena účast otce u porodu.

Navštěvovat seniory v domovech důchodců či v LDN je stále možné za dodržení stávajících podmínek, kterými je negativní antigenní či PCR test ne starší než 48 hodin a také respirátor FFP2.

Autoškoly mohou nadále fungovat, ale dochází k drobné změně, kterou je povinné využívání respirátoru FFP2 v automobilu.

I nadále chodí do školy jen první a druhé třídy a také děti z mateřských a speciálních škol. Při možném rozvolnění budou další na řadě žáci devátých tříd a maturanti. (ber)

Poslat nový komentář