Návrat Scholy Cantorum po sedmi letech

Schola Cantorum a zcela zaplněný kostel sv. Petra a Pavla.
Schola Cantorum a zcela zaplněný kostel sv. Petra a Pavla.

Prostějovský smíšený pěvecký sbor Schola Cantorum, který víc než tři desetiletí sklízel úspěchy na pěveckých vystoupeních a přehlídkách v tuzemsku i zahraničí, připravil pro své příznivce vzpomínkový koncert. V nedělním podvečeru vystoupil v kostele sv. Patra a Pavla v excelentním složení a s atraktivním programem pod vedením  sbormistra a dirigenta Petra Koláře.

Pěvecký sbor Schola Cantorum koncertoval poprvé po sedmileté pauze. Odmlka nikterak neubrala na jeho potencionálu, naopak – projev byl vyzrálý a všichni zpívali s viditelnou radostí a chutí. 

„Náš sbor se po téměř sedmi letech sešel v listopadu při slavení Církevního Sivestra, jak bývalo dlouholetou tradicí. Kupodivu se nás sešlo hodně a tak jsme si zavzpomínali na naše evergreeny. Nějak spontánně nám to šlo, a tak jsme se dohodli na vzpomínkovém koncertu. Snad potěšíme naše příznivce i nové posluchače, kteří si tak ještě o jednu neděli prodlouží Vánoce,“ komentovali záměr sboru Schola Cantorum  Alena a Václav Adamovi.

Každopádně byl o koncert obrovský zájem, o čemž svědčil zcela zaplněný kostel sv. Petra a Pavla. V programu zazněly skladby W. A. Mozarta, A. S. Bortnianského, A. V. Michnu, Gruberova Tichá noc a závěrem výběr z Rybovy České mše vánoční „Hej, mistře“.  

Pěvecký sbor Schola Cantorum disponoval 40 až 50 členy, k nejrozsáhlejším dílům, která nastudoval, bylo Mozartovo Requiem, se kterým vystoupil v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně. Umění zpěváků obdivoval například prezident Václav Havel při své návštěvě Prostějova nebo papež Jan Pavel II. při své historicky první návštěvě tehdejšího Československa na Velehradě. Sbor sklízel úspěchy i v zahraničí, v Rakousku a dokonce i při návštěvě francouzského poutního místa Lurdy, kde zpíval v podzemní bazilice PIA X. 

Schola Cantorum byl také jedním z prvních vystupujících, kteří z arkády bývalé prostějovské radnice – dnešního muzea – zpívali Prostějovanům při adventním koncertu. Čas ukáže, jestli byl koncert u sv. Petra a Pavla labutí písní pěveckého sboru, nebo bude i v budoucnu těšit milovníky duchovní a vážné hudby.     

(jap)  

Poslat nový komentář