David Brauner je z basy venku. Má snad lidský život pouze cenu "odseděných" tří let?!

David Brauner je z basy venku. Má snad lidský život pouze cenu "odseděných" tří let?!
Foto Vecernikpv.cz

Jak informoval Prostějovský Večerník, David Brauner, který spolu s Romanem Mičkou v březnu 2012 zavraždil v Prostějově jednaosmdesátiletého seniora, je z basy venku. Z šestiletého trestu, který dostal, si odseděl polovinu. Pustili ho za dobré chování.

Jak to začalo

2. března 2012 se oba muži vydali do bytu v Okružní ulici s vidinou získání peněz. Nebylo tajemstvím, že jeho jednaosmdesátiletý obyvatel je vášnivým sběratelem cenných mincí a známek. První zaútočil právě Milan Brauner, Roman Mička pak nebohého muže „dorazil“. Podle výsledku pitvy zemřel na udušení, mimo jiné měl zlomená žebra.
Oba pachatelé nakonec doplatili na Braunerovu zoufalou finanční situaci. Informace o vraždě totiž nakonec prodal právě redaktorům Večerníku, kteří celou věc okamžitě oznámili policii.

Nepolepšitelný Mička

Ani u soudu se Roman Mička za smrt starého muže neomluvil. „Abych tady mluvil o lítosti jako každý jiný, tak to ne. Ta věc se neměla stát. Ale starý pán měl vysoký věk, za čtyři roky by byl stejně mrtvý,” reagoval u soudu Mička. Beznadějný opilec a násilník přitom kdysi žil naprosto normálním životem. Byl ženatý, má dospělou dceru, se kterou se ale léta nestýká. Pracoval mimo jiné i jako taxikář. “Dokud se neopil, byl to prima chlap, bývala s ním legrace. ak ale čichl k flašce a dosáhl hranice, kdy se přestal kontrolovat, bylo zle. Jednu dobu u mě bydlel, když mi roztřískal půlku obýváku a televizi, vyhodil jsem ho. Bylo to o fous, pro ránu nešel daleko,“ zavzpomínal na Mičku pan Jiří. Tomu, co nakonec Mičku přivedlo do vězení, se nedivil ani další z jeho kamarádů : “Postupem času už byl totálně mimo, prostě hlava vykramovaná.“
Nakonec se od něj odvrátil i jeho otec. “Nemám syna,“ říká dnes. Jeho žena za nezdárným potomkem ale do vězení jezdí.

Cena za život? Tři roky…

Zatímco Roman Mička s největší pravděpodobností brány vězení dřív než po 18 letech neopustí, David Brauner se dostal ven v polovině trestu, za pouhé tři roky. Podle mluvčí Krajského soudu v Brně ve výkonu trestu svým chováním a plněním svých povinností prokázal polepšení a může se od něj očekávat, že v budoucnu povede řádný život.
„Toho pána jsem dobře znal, bydlel v sousedství. Jsem fanda do historie letectví, často jsme si spolu povídali. Byl to velmi inteligentní a slušný člověk,“ zavzpomínal na zavražděného přítele třiaosmdesátiletý Bedřich K. I on se jako mnoho dalších ptá, jakou cenu vlastně má lidský život. Jak se zdá, podle oné paní se zavázanýma očima, pouhé tři roky. (ber)

Poslat nový komentář