Policisté slavili "Evropský den proti vloupání" prevencí

Policisté slavili "Evropský den proti vloupání" prevencí
foto Policie ČR

Policisté v Olomouckém kraji v těchto dnech participovali na kampani s názvem „Evropský den proti vloupání“, který v České republice připadá na den 17. června 2020. Uvedená kampaň vhodně doplňuje koncept preventivního projektu Policie ČR a Ministerstva vnitra „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům“.

"Prostřednictvím zmíněného projektu oslovujeme veřejnost s problematikou zabezpečení objektů již od roku 2018. Jeho smyslem je předávání informací o aktuálních trendech v oblasti vloupání do objektů zároveň s tipy na efektivní obranu proti pachatelům krádeží. Novinkou letošního roku bude další rozšíření mobilní aplikace „Zabezpečte se“ dostupné v App Store i v Google Play. Stávající aplikace s nabídkou návodů i ověřených kontaktů na dodavatele různých typů kvalitního zabezpečení majetku se v roce 2020 rozšíří o informace k elektronickému zabezpečení majetku. Nabízí návod, jak správně postupovat a čeho se vyvarovat při výběru zabezpečovacích komponent a jak vytvořit co nejefektivnějším způsobem skutečně účinnou ochranu majetku. Mnoho cenných rad proto stále nabízíme nejen ve zmiňované mobilní aplikaci, ale také na webových stránkách www.stopvloupani.cz," uvedla policejní mluvčí Lenka Vanková.

V průběhu týdne oslovovali policisté v rámci uváděné kampaně občany ve vytipovaných lokalitách např. ve Šternberku, Uničově i Litovli. Dnes se zaměřili na obyvatele Olomouce, které oslovovali přímo na sídlištích v místě jejich bydliště. Diskutovali s nimi o správném zabezpečení obydlí a majetku, poskytli jim cenné informace, jak správně předcházet návštěvě nezvaného hosta a předali materiály, které byly vytvořeny pro účely zmíněného projektu.

"Pro srovnání od ledna do května roku 2017 registrujeme v Olomouckém kraji celkem 133 případů vloupání do bytu, rodinného domu či víkendové chaty, ve stejném období v roce 2018 se se stalo celkem 116 případů a ve stejném období v roce 2019 to bylo 90 případů. Za celý loňský rok evidujeme 193 případů. V období od ledna do května letošního roku jsme těchto případů zaznamenali celkem 65," doplnila mluvčí. (red)

Poslat nový komentář