Je mu jedenáct. Téměř celý život žije v nemocnici

Je mu jedenáct. Téměř celý život žije v nemocnici
Foto ber
Další fotky: 
Je mu jedenáct. Téměř celý život žije v nemocnici

Ne každý dostane při narození do vínku to nejcennější, zdraví. Stejně je na tom dnes jedenáctiletý Kristián, který trpí spánkovou apnoe. Už sedm let žije v pokoji dětského oddělení prostějovské nemocnice. Lékaři a sestry mu nahrazují rodinu, která o něj nejeví zájem.

Kristián musí být pod dohledem celý den a v noci musí být napojen na přístroj, který za něj dýchá. Apnoe totiž způsobuje zástavu dechu.

„Domov nikdy nepoznal, od začátku svého života je po nemocnicích. My jsme jeho rodina, my jsme jeho domov,“ popsala neutěšený životní osud malého chlapce vrchní sestra Jana Dočkalová.

Podle primáře Josefa Tenory by Kristián brány nemocnice mohl opustit kdykoli. Musel by se ale najít někdo, kdo by byl ochoten se o něj starat. „Veškeré pokusy ho umístit do nějaké rodiny nebo zařízení, kde by měl větší kolektiv, selhaly v okamžiku, kdy jsme se bavili o tom, že každý večer ten chlapec musí být na umělé plicní ventilaci a že není možné ho nechat bez dozoru,“ konstatoval primář.

I letos tak prožil Kristián Vánoce v nemocnici. Stejně tak tam, se svou jedinou rodinou, oslaví i příchod Nového roku. (ber)

 

Poslat nový komentář