Výtvarnice ukrývá myšlenky ve svých obrazech

Výtvarnice ukrývá myšlenky ve svých obrazech
Jana Hejlová

Ve čtvrtek 8. března se uskuteční v kavárně Národního domu vernisáž výstavy malířky a výtvarnice Jany Hejlové. Rodačka z Letovic žije obklopena krásnou přírodou Drahanské vrchoviny, má kolem sebe nevyčerpatelnou studnici scenérií v proměnách ročních období.

Oblíbenou a pro ni typickou technikou uhel-pastel zachycuje malířka především přírodu, květiny a stromy, a pak také pocity. Kresby díky jedinečné použité technice a barevnosti upoutají nejen oči návštěvníků, ale donutí je zamyslet se nad motivem, nad zachycenou myšlenkou, vpít se pohledem do prostoru kouzelného zákoutí přírody. Ta je na jejích obrazech natolik opravdová, že člověk má pocit jak vstupuje na zelený koberec louky plný žlutých květů pampelišek nebo bílých terčíků kopretin, jak stojí pod břízkami, které se svými propletenými bělostnými větvemi shlíží na hladině jezera.

„Maluji od mládí, je to můj velký koníček. Teď se navíc mohu věnovat výtvarně nadaným žákům, a to nejen v malování, ale i při výrobě keramiky a dalších výtvarných oborech. A to mě docela naplňuje spokojeností,“ říká Jana Hejlová.

Každá z vystavených kreseb má své motto, citát z oblíbeného literárního díla malířky. Múzou Jany Hejlové je Malý princ Saint-Exupéryho. „Patří k mé nejoblíbenější četbě. Tady nacházím slova a myšlenky, díky nimž beru do ruky štětec a maluji. Nebo naopak hledám citáty na hotové kresby,“ vyznala se malířka a výtvarnice. Není divu, že její výstavy vzbuzují obdiv po celé republice a její kresby rozzáří nejedno lidské obydlí.

Své výtvarné nadání a vidění světa a věcí kolem sebe přetavuje nejen do obrázků, ale předává je i dětem v Základní umělecké škole v Letovicích a také v malé venkovské školičce Veverka v Sulíkově. Vernisáž začíná v Galerii Kavárna Národního domu v 18 hodin úvodním slovem kurátora Miroslava Švancaru, obrazy mohou návštěvníci obdivovat do 25. dubna.

(jap)

Čtvrtek, Březen 8, 2012 - 18:00

Poslat nový komentář