Avatarka je otevřená talentovaným autorům

Avatarka je otevřená talentovaným autorům
ilustrační foto
Další fotky: 
Avatarka je otevřená talentovaným autorům
Avatarka je otevřená talentovaným autorům

Art Kavárna Avatarka poskytla své prostory dalšímu umělci. V tomto týdnu jím byla prostějovská rodačka Helena Pirohová, která kavárnu zaplnila téměř třiceti obrazy.

Zacinkáním na triangl a úvodním slovem přivítala všechny majitelka kavárny. „Jak sami můžete vidět, proměnilo se nám to tady v galerii, která ožila Helenčinou krásnou tvorbou. Všichni do budoucna doufáme, že to tak bude i nadále a naše prostory se budou obměňovat díly autorů, kteří si to bezesporu zaslouží.“ Dalšího projevu se na požádání paní Heleny ujala její učitelka z mládí, profesorka Marcella Dostálová. Ta všem návštěvníkům přiblížila život prostějovské výtvarnice a také její tvorbu. „Helena ve své práci nachází radost a optimismus, které v jejích obrazech může pozorný pozorovatel také nalézt.“

Helena Pirohová v mládí navštěvovala výtvarný kroužek pod vedením již zmíněné Marcelly Dostálové. „Když potom nastal čas se rozhodnout, co dál v životě, rozhodla jsem se zůstat v Prostějově, a proto jsem nenastoupila na žádnou výtvarnou školu. Svému koníčku, obrazům, jsem se začala věnovat až teď, v době klidu,“ zmínila výtvarnice.

Obrazy, které zaplnily stěny kavárny, jsou na motivy přírody, květin a postav. „Nápady ke mně přicházejí buď jako myšlenky, které musí uzrát a já si dlouho a pečlivě promýšlím kompozici a barvy, nebo je to rovnou od idee k realizaci. Také jsem ráda, že můžu být členkou Violky, která mi poskytuje mnoho nápadů, když poslouchám básně nebo povídky ostatních členů.“

Paní Helena měla několik výstav už dříve. Poslední se konala v Plumlovském zámku a současná výstava je první v Prostějově. „Avatarku mám ráda už kvůli jejímu příjemnému prostředí. Líbí se mi také, že téměř každý podvečer se zde koná nějaká akce, která přispívá ke kulturnímu rozkvětu mého milovaného města,“ pochválila výtvarnice prostředí Avatarky. Ke zpříjemnění atmosféry v art kavárně přispěla i hudebnice Veronika Vičarová se svým zpěvem a hrou na kytaru.

Text a foto: Barbora Valoušková, studentka SOŠPO

 

Poslat nový komentář