Ježíšovy matičky zapíše hejtmanství na seznam tradiční lidové kultury

Ježíšovy matičky zapíše hejtmanství na seznam tradiční lidové kultury
Ilustrační foto belkovice-lastany.cz

Průvod matiček a procesí s drožkami na Hané zapíše Olomoucké hejtmanství do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Olomouckého kraje.

Průvody nebo procesí matiček z Lašťan, Horní Loděnice a Trusovic směřují každoročně na Bílou sobotu a Velikonoční neděli do bohuňovického kostela, naopak matičky z Bělkovic chodí do dolanského kostela. Procesí s drožkami v Samotiškách a Droždíně, které putují na Sv. Kopeček, se stala součástí místních každoročních hodů a konají se pouze v neděli.
„Obyčej byl v minulosti na Hané rozšířen hojně. Mimo výše uvedené obce například také v Nákle, Štěpánově, Těšeticích, Drahanovicích, Slatinicích či Hnojicích. Vyskytoval se pod různými názvy Matičky, Ježíšovy Matičky, Pámbíčkovy Matičky, Venášení Pámbička. V současnosti je omezen na vyjmenované obce, ale byly zaznamenány pokusy o znovuoživení této tradice v dalších obcích na Olomoucku,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu Radovan Rašťák. „Zvyk nemá obdobu jinde v českém prostředí, proto jsme se rozhodli ho zapsat do seznamu nemateriálních statků naší tradiční lidové kultury,“ dodal Rašťák.
Na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Olomouckého kraje jsou od 12. února 2015 Tradiční léčebné procedury a odkaz Vincenze Priessnitze a po schválení krajskou radou také Ježíšovy matičky. (red)

Poslat nový komentář