Marasd oslaví 30. výročí vzniku jedinečným koncertem!

Marasd oslaví 30. výročí vzniku jedinečným koncertem!
ilustrační foto

O původem konické rockové kapele, věnující se cca od roku 1992 intenzivněji vlastní tvorbě, slyšel v našem regionu (a často nejen v něm) jistě téměř každý. Kapela oslaví své třicátiny v pátek 10. září koncertem v zámeckém parku v Konici.

Marasd se může pyšnit úspěchy jako např. třítýdenní vítězství v hudební - klipové hitparádě Sosákova pětka na tehdejší TV Premiéra (dnešní Prima), účast v hitparádě ESO na TV Nova, účast v tehdejší hitparádě ČT – Medúza, její skladby jsme zejména v průběhu druhé poloviny 90. let mohli slýchávat na vlnách nejrůznějších regionálních, ale i celostátních rádií – např. Radiožurnálu, nezřídka i jako vítěze rádiových hitparád.

Kapelní diskografie nabízí pět řadových a jedno výběrové Best of album r. 2011, na portálu youtube.com pak můžeme k dnešnímu dni shlédnout poměrně značné množství nejrůznějších videoklipů.

V Marasdu se za třicet let vystřídala zejména na postu kláves a bicích řada muzikantů, v současné době skupina působí v sestavě: Víťa Křivánek – kytara, zpěv, Pavel Křivánek – baskytara, zpěv, Pepa Hrabal – klávesy, zpěv a Roman Mlynář – bicí. Jelikož v letošním roce slaví kapela výročí 30 let (vznik 1991), zeptali jsme se jejího kapelníka Víti Křivánka, co pro své příznivce a fanoušky k tomuto výročí Marasd chystá.

„K výročí 30 let jsme se rozhodli všem těm, kdo nám tak nějak zůstávají věrní, nabídnout hned tři zajímavé hudební ochutnávky. První je reedice našeho zřejmě nejúspěšnějšího alba Nesmíš všechno vážně brát, jehož původní skladové zásoby jsou již delší čas vyprodány a o CD je pořád poměrně značný zájem – a to nejen v moravském regionu. Věřím, že je to dobrá zpráva pro ty, kteří do dnešního dne album fyzicky nevlastní, nebo třeba jim chybí v jejich sbírce. Zvuk nahrávky prošel ve studiu Deltaphon records vkusným a nenásilným remasteringem, který, ač v jistých směrech vylepšený, plně zachovává vlastnosti a jakési ´kouzlo nedokonalosti´ původní nahrávky, upravena a aktualizována byla i PC datová stopa, tehdy uzpůsobená systému Windows 95. K dostání by CD mělo být na výroční akci 10. 9. 2021.

Druhou událostí, které momentálně věnujeme svůj čas a energii, je vznik zbrusu nového alba (prozatím nemá název), které bychom chtěli, pokud to celková situace dovolí, v létě veřejně představit a pokřtít (viz dále). Jako většina hudebních uskupení – tak i my jsme využili současnou ´Korona dobu´, dali dohromady hudební nápady, takříkajíc se zavřeli do studia a nyní intenzivně pracujeme na nových nahrávkách. Už teď můžu prozradit, že půjde o hudebně zajímavý celek a projekt, neboť o autorství cca deseti písní jsme se tentokrát víceméně rovným dílem podělili tři – já (Víťa), Pavel a Pepa a jelikož každý z nás skládá trochu jinak, výsledkem bude skutečně nebývale pestrá písňová kolekce. Musím říct, že jsme se do skládání a realizace nashromážděných nápadů po jistém čase celkem nadšeně vrhli a věříme, že výsledek bude stát skutečně za to. Co se týče textů, tak jsme se na tomto albu rozhodli dát prostor (i) externím spolupracovníkům, např. se zde objeví jméno výborné zlínsko-otrokovické zpěvačky, autorky a hlasové pedagožky Jany Lukášové, nebo olomouckého muzikanta a autora Lukáše Dostála a možná i dalších, prozatím ale nechceme příliš předbíhat. Momentálně se nacházíme ve fázi nahrávání nástrojů.

Toto se zatím bohužel nepodařilo a nové album je roztočené - předpokládané dokončení buď letos Vánoce, nebo příští rok léto…

Třetí událostí, kterou společně plánujeme, je samotný výroční koncert naplánovaný na 10. 9. 2021 v konickém parku. Ke spolupráci byli osloveni i bývalé členové, přičemž celkovou povahu a formu akce ještě společně ladíme s pořadatelem Tomášem Mamutem Greplem. A jak už jsem nastínil, mělo by zde být symbolicky pokřtěno remasterované album Nesmíš všechno vážně brát, podle našich plánů by měly být opět přítomny kamery, velké pódium, kvalitní zvuk a světla. Chceme, aby si diváci, kterých bychom moc rádi přivítali opravdu hojné množství, z této akce odnesli nevšední a nezapomenutelný zážitek. O veškerém dění budeme aktuálně informovat na našich stránkách (www.marasd.cz) a facebookovém profilu facebook.com/…k.“

Čtěte pozorně, bude soutěž o vstupenky! (red)

Poslat nový komentář