Do ruky umí vzít psa i cihlu

Do ruky umí vzít psa i cihlu
ilustrační foto archiv

 

Ve staveniště se už několik let mění prostějovské kynologické cvičiště za Kosteleckou ulicí. Pejskaři totiž utrácejí dotace od města právě investicemi do areálu. Letos dostali 80 tisíc, za něž mimo jiné chtěji dokončit rekonstrukci sociálního zařízení a opravit oplocení.

 

 

 

„Od města jsme dostali nějaké peníze už dřív, rozpočet byl ale podstatně vyšší. Většinu prací jsme sice prováděli svépomocně, ale přesto to nestačilo," konstatoval předseda Kynologického klubu Prostějov Miroslav Čechmánek.

Prostějovský klub má na pět desítek stálých členů. Ti se věnují sportovní kynologii, místo na cvičišti ale mají i příznivci stále populárnější agility. „Pořádáme pravidelně zkoušky, areál zapůjčujeme k nejrůznějším kynologickým akcím jako je svod teriérů či závody agility,“ dodal Čechmánek. V listopadu čeká pejskaře pořádání tradičního Javůrkova memoriálu, závodu, který je součástí „Ligy Olomouckého kraje".

„Všechny tyto akce vyžadují perfektní zázemí, sjedou se sem desítky závodníků či vystavovatelů. K nim patří zpravidla i doprovod. Samotná budova je v pořádku, sociální zařízení ale nevyhovovalo kapacitně ani vybavením,“ uvedl Čechmánek.

Díky dotacím se kynologové pustili do stavby. „Většinu věcí si umíme udělat sami, naši členové jsou docela dobří řemeslníci,“ dodal s tím, že údržbu areálu jako takového komplikuje jeho odlehlost. Často se stává terčem nájezdů nevítaných návštěv. Díky nim před lety kus klubovny lehl popelem, co chvíli někdo vykopl dveře a zničil vybavení. 

Zájem veřejnosti o výcvik čtyřnohého přítele je stále větší. Na cvičiště míří nováčci pravidelně každou středu a o víkendech. „Díky finanční pomoci města Prostějova jim můžeme nabídnout prostředí na úrovni,“ poděkoval další ze zkušených kynologů Milan Mnich. (ber)

 

 

Poslat nový komentář