Nestor myslivecké kynologie oslaví jednadevadesát let!

Nestor myslivecké kynologie oslaví jednadevadesát let!
Foto J. Toman

Kynolog, rozhodčí, myslivec, neuvěřitelný vypravěč, trubač, skvělý přítel. Zdeněk Kunc z Čehovic oslaví 1. dubna ve zdraví, psychické i fyzické síle 91 let. Narodil se v Čehovicích, vyrostl v rolnické rodině a vyučil se ve Zlíně v učilišti Tomáše Bati. Jeho okřídlená, často používaná věta, že ševcům to vždy pálilo, ale pozor, jen dvěma - Baťovi a Kuncovi, obletěla svět.  

Myslivosti se věnuje od útlého mládí dodnes. Učaroval mu psí šlechtic -  anglický pointer, kterému zasvětil svůj chovatelský život. Z jeho chovatelské stanice “z Hraběcí obory“ vzešlo osm vrhů štěňat. Na zkouškách lovecké upotřebitelnosti předvedl dlouhou řadu vlastních psů i psů kamarádů. Jako vůdce naposledy vystoupil v roce 2012 ve svých 81 letech v Přestavlkách na Přerovsku na lesních zkouškách ohařů, které úspěšně se psem pointerem složil.

Je rozhodčím pro exteriér a jeho posuzování na svodech a výstavách se vždy neslo v duchu velké profesionality, rad a samozřejmě smíchu. Za psy a loveckou kynologií procestoval celou republiku, přátele získal i v Rakousku.

Stále je členem, nyní čestným, Kynologické komise Okresního mysliveckého spolku v Prostějově a aktivním všestranným rozhodčím pro výkon loveckých psů. Za práci pro kynologii a myslivost se stal “Čestným členem“ Českomoravské myslivecké jednoty.

V současné době mu dělají radost pointra, hladkosrstá jezevčiče a na střeše cukrující poštovní holubi, jejichž chovem se zabývá desítky let.

Kynologové, myslivci z Moravy a okolí, a přátelé přejí příteli Zdeňkovi do dalšího života klidné rodinné zázemí, věrné kamarády a stálou chuť poznávat nové děje života. (Text a foto J. Toman)

Poslat nový komentář