Příliv romských obyvatel do Prostějova? Tuto informaci nikdo nepodá

Příliv romských obyvatel do Prostějova? Tuto informaci nikdo nepodá
ilustrační foto vecernikpv.cz

 

Na údajný příliv romského obyvatelstva do města Prostějova upozornil na zastupitelstvu Petr Kousal (KDU ČSL). Podle jeho tvrzení se do města stěhují kvůli štědrým sociálním dávkám. S tvrzením neuspěl.

Podle pracovníka odboru sociální péče takovou informaci magistrát nemá. „My jim žádné dávky nevyplácíme, to je v kompetenci Úřadu práce,“ sdělil. Primátor Miroslav Pišťák vzápětí konstatoval, že informaci neposkytne ani zmíněná instituce. „Jsem si jist, že kdybych se zeptal ředitelky úřadu, nevyhověla by mi. Jsou to osobní data, podléhající ochraně,“ dodal.

Je pravdou, že romských přistěhovalců přibývá, jenže zřejmě ne oficiálně. „Žiji přes třicet let v lokalitě, kterou tato komunita obývá. V posledních letech zde přibyla bezmála stovka nových přistěhovalců, většinou evidentně ze Slovenska,“ potvrdila informaci obyvatelka Joštova náměstí, která si nepřála být jmenována.

Podle sčítání lidu z roku 2011 se k romské národnosti v Prostějově přihlásilo pouze 20 obyvatel. (ber)

Komentáře

S tím odchodem na Sibiř myslíte jenom komunisty nebo i bývalé komunisty a bývalé lidové milicionáře ? Nebo že by celou radniční koalici i s těmi převlékači kabátů ??

at dou na sibir smejdi a ne sem :-D

Samozřejmě, že občanů romské národnosti v Prostějově přibývá. Jsou většinou z EU, konkrétně ze Slovenska. Vedou je k tomu tři důvody: jazyková příbuznost češtiny a slovenštiny (romská verze ), vyšší dávky sociální podpory (jsou to unijní občané, ají stejná práva jako domorodci), hlavním důvodem je však školství! Zatím co na Slovensku nemají možnost zajistit svým dětem kvalitní vzdělání v křesťanském duchu, od září 2016 to v Prostějově bude možné a oni se těší, že jejich děti neskončí ve speciálních (čti "pomocných") školách, ale dokonce ve škole, kde je individuální přístup a křesťanská výchova! Nevím, kde tady ta škola je, snad že by CMG? A mají zastání u p.Šabatové a Mgr.Dientsbiera.

Poslat nový komentář