Další ročník participativního rozpočtu odstartoval!

Další ročník participativního rozpočtu odstartoval!
Foto Magistrát města Prostějova

„Vy rozhodujete, my financujeme“, to je princip participativního rozpočtu. Pokud máte nápad, který může zlepšit Vaše okolí k lepšímu, neváhejte a navrhněte ho do participativního rozpočtu. Možnost máte již dnes, 1. listopadu 2023!

Až do konce prosince můžete navrhovat cokoli hmotného, co zlepší život ve městě, a co nemíří do bytového fondu města nebo nepropaguje produkty, služby komerčních subjektů a co bude sloužit občanům města. Možností je spousta – nové lavičky či dětské hřiště, výsadba zeleně nebo květin. Možností je spousta a je jen na Vás, které projekty budou realizovány.

Pro třetí ročník město Prostějov opět vyčlenilo celkovou částku ve výši 3 miliony korun. Rozpočet na jeden projekt je až milion korun. To znamená, že projektů zrealizuje hned několik.

 

A jaká jsou pravidla a zásady participativního rozpočtu 2023? Uvádíme pár základních:

Každý občan nad 15 let s trvalým pobytem v Prostějově může podat až 3 projekty v období od 1. 11. až do 31. 12. 2023;

návrh musí být umístěn na pozemku města;

musí být realizovatelný do 24 měsíců od schválení;

návrh musí být prospěšný pro město a občany a jeho udržitelnost je minimálně 5 let.

Jestli projekt podáte elektronicky nebo písemný návrh odevzdáte na podatelnu nebo na Odboru rozvoje a investic Magistrátu města Prostějova či pošlete poštou, je jen na Vás. Elektronické podání je možné na této adrese: https://rozvijime.prostejov.eu/…023, tištěnou verzi přihlášky zde také najdete v části Pravidla ročníku. Přihláška je také k dispozici na podatelně či na Odboru rozvoje investic v tištěné podobě a byla zveřejněna i v čísle 10. Prostějovských radničních listů. Zásady byly také zveřejněny již v čísle 9.

Po vyplnění tištěné přihlášky je možné návrh včetně příloh (nákresy, obrázky, mapy atd.) odevzdat na podatelnu magistrátu na nám. T. G. Masaryka nebo na Odbor rozvoje a investic sídlící v budově na ul. Školní 4 ve III. patře nebo přihlášku zaslat na tento odbor poštou.

Nápady a náměty můžete zkonzultovat, s dotazy se obracejte na Ing. Jitku Vystavělovou z Odboru rozvoje a investic prostřednictvím e-mailu: jitka.vystavelova@prostejov.eu nebo volejte na číslo 582 329 380.

V lednu a v únoru bude probíhat posouzení předložených návrhů a ty, které budou kladně vyhodnoceny, budou v březnu představeny veřejnosti. V dubnu pak proběhne hlasování elektronickou formou nebo prostřednictvím anketního lístku. Každý hlasující může přidělit 2 kladné a 1 záporný hlas, které rozdělí mezi libovolné projekty. Jednomu projektu mohou být přiřazeny oba kladné hlasy.

Projekty budou seřazeny podle počtu dosažených kladných hlasů a bude vytvořeno pořadí projektů určených k realizaci, a to od návrhu, který získal nejvíce hlasů až do alokované částky 3 milionů korun. Rozhodnutí o realizaci návrhů je v pravomoci orgánů města. (red)

Poslat nový komentář