Novou šéfkou divadla je Jana Maršálková, přinášíme s ní rozhovor!

Novou šéfkou divadla je Jana Maršálková, přinášíme s ní rozhovor!
ilustrační foto

Jednání radních v otázce nového ředitele nebo ředitelky Městského divadla v Prostějově má jasný výstup. Od 1. srpna do direktorského křesla usedne nynější zástupkyně ředitele Reálného gymnázia a Základní školy města Prostějova Jana Maršálková. Připravili jsme rozhovor a první dotaz se týkal obtížnosti výběrového řízení.

„Nejtěžší bylo vymyslet koncepci, se kterou se presentujete při výběrovém řízení. Nad tím jsem strávila spoustu poctivého času. Tady nesete svou kůži na trh a tak jsem pochopitelně chtěla, aby to bylo perfektní. Do soutěže jsem šla s jasnou představou a dobrými pocity.“

Přicházíte ze školství, tedy trochu odlišné oblasti. Co od svého nového pracovního zaměření očekáváte?

Bude to práce zajímavá a pestrá, spojená se setkáváním se spoustou lidí, a to mě zcela naplňuje. Komunikace, organizace, koordinace – to všechno mě baví. Celý život se takzvaně motám kolem divadla a tak si říkám, že když součástí pracovní náplně ředitelky divadla je i návštěva představení, tak jde o můj pracovní sen. To jsem zatím ve své práci nezažila, divadlo pro mě bylo jen aktivitou po zaměstnání, zábavou a teď to bude součást - tedy něco úžasného. Jde o práci, která mě bude bavit a naplňovat, určitě nejde o místo, kde se člověk nudí.

Čeká na vás také únavná byrokracie, jste na to připravena?

Ano, jsem na to připravena. V současné době pracuji jako zástupkyně ředitele a s byrokracií se setkávám. Přesně vím, co to obnáší. Je to mým každodenním chlebem a dovedu se s tím vyrovnat. Je to právě ta část práce, která není úplně nejzábavnější.

Prozradíte, co pro divadlo chystáte?

V koncepci jsem jednu takovou věc měla. Uvažovala jsem o tom, jestli by diváci nepřivítali „on line“ rezervační systém vstupenek na webových stránkách divadla. K tomuto postupu by divadlo určitě mělo sáhnout. Vůbec si ale nemyslím, že bychom rušili klasickou pokladnu.

Bude se měnit žánr divadla?

Ne, určitě ne. Sezona je už připravená. Navíc si myslím, že Eva Zelená, která se na tvorbě programu podílí, má velmi dobře zmapovány potřeby diváka a velmi dobře balancuje v jednotlivých nabídkách. Tady není žádoucí cokoli zásadního měnit. 

Přicházíte ze školství. Zaměří se divadlo třeba více na tuto oblast?

Byla bych moc ráda, aby školy hlavně nepřestaly chodit do divadla. Společná představení pro školy mívají zvláštní atmosféru, děti se chovají jinak než obvykle a je třeba je zachovat. Nabídka představení pro rodiče s dětmi je také bezvadná, děti se naučí do divadla chodit, nasají atmosféru a vrací se tam i v pozdějším věku.

Nebudou vám chybět prázdniny?

Možná trošičku ano. Přesto, vzhledem k mé současné práci musím říci, že když jsem potřebovala dělat nějakou soustředěnou činnost, vždy jsem si vybírala prázdninové dny, kdy je ve škole klid. Takže prázdniny jsem nikdy celé neměla.

Jak na změnu, která vás od 1.srpna čeká, reaguje rodina?

Jsou mojí velkou podporou. Mám dospělé děti, které mi drží palce. Manžel, který je profesně s divadlem spjat je také mým velkým podporovatelem. Všichni mi fandí.

Gratuluji a děkuji za rozhovor. (kaa)

Foto: archiv

 

 

     

 

Poslat nový komentář