Silniční obchvaty v nedohlednu. Dusit se budeme dál!

Silniční obchvaty v nedohlednu. Dusit se budeme dál!
ilustrační foto

Sliby a stále jen sliby. Pouze na této úrovni se dá mluvit o výstavbě zamýšlených obchvatů v regionu. Dalším termínem, na který se přesune rozhodnutí o budoucích trasách, je prý říjen letošního roku. Zakopaný pes je jak v množství krajských financí, které jsou rok od roku tenčí, tak i ve výkupech pozemků. Majitelé spekulativně navyšují ceny.

Těžké kamiony dusící jak město Prostějov, tak obce Ohrozim a Ptení budou dál jezdit po úzkých silnicích téměř bez omezení. Hejtmanství stále neumí říci, do jakých projektů se výhledově pustí.

„Necháváme si zpracovávat odbornou koncepci, která by měla jasně určit, do kterých staveb se nakonec vrhneme,“ uvedl první náměstek hejtmana Olomouckého kraje Alois Mačák. Podle jeho slov se o pořadovém žebříčku obchvatů bude dnes mluvit na jednání krajské rady. Už teď je ale jasné, že netrpělivě očekávané rozhodnutí padne až v říjnu letošního roku. Lokalit, kde se v Olomouckém kraji „hraje“ o stavbu obchvatů, je hned patnáct. Které to nakonec budou je otázkou. Konkrétní pohled na Prostějovsko ukazuje, podle náměstka Mačáka, na dvě priority.

„Jednou z nich je Severní obchvat města Prostějova a tou druhou objezd Ohrozimi,“ říká Mačák a doplňuje, že problémem jsou ale stále nedořešené výkupy pozemků. Majitelé přepokládají, že když poněkud více zatlačí na krajskou kasu, posype se jim více financí.

Hrozící vyvlastnění ignorují. Není to tak dávno, co vláda odklepla změnu legislativy dotýkající se právě vyvlastňování pozemků.

„Novela je k tomuto postupu příznivější. Lidé si ale stále myslí, že získají obrovské peníze, ale tady mohou opravdu narazit. Pokud budu mluvit sám za sebe, tomuto procesu, který je na straně veřejného zájmu, bych se nebránil,“ uvedl před nedávnem náměstek Mačák. (kaa)

Ilustrační foto: archiv

 

 

 

Poslat nový komentář