Prevence není nikdy dost, tvrdí strážníci

Prevence není nikdy dost, tvrdí strážníci
ilustrační foto ber

Opatrnosti není nikdy dost aneb prevence. Slýcháme to ze všech stran. Málo si ale uvědomujeme, jak je prevence potřebná. Své o tom vědí strážníci Městské policie v Prostějově. Jejich preventivní akce pomáhají dětem správně chápat pravidla, „podpírají“ seniory a ve všeobecnosti radí například v oblasti parkování, cykloturistiky, bezpečnosti na ulicích či v zabezpečení domácností.

Skupina prevence Městské policie je zaměřená především na primární prevenci. Celoročně navštěvuje všechny místní základní školy. Besedy, které jsou zaměřené na zásady bezpečného chování, dopravní předpisy, právní vědomí a další témata se konají již od roku 2001.
„Žáci od prvního do šestého ročníku plus deváté třídy se se strážníky setkávají každým rokem pravidelně. V návaznosti na tuto činnost jsou pro děti z druhého stupně základních škol nachystány soutěže, jako třeba „O pohár Zdravého města“, kde zápolí děti z šestých tříd. V roce 2016 budeme pořádat již 14. ročník. Na podzim se uskuteční, a to už po čtvrté, branný závod určený žákům sedmých, osmých a devátých tříd,“ uvedla namátkou vedoucí prevence Městské policie Prostějov Jana Adámková. Strážníci během roku nezapomínají ani na ty dříve narozené.
„Organizujeme setkání se seniory. Nejčastější téma přednášek je osobní bezpečnost, ale nechybí ani přiblížení dopravních předpisů, seznámení s právními předpisy nebo s kriminalitou ve městě. Právě pro tuto věkovou kategorii jsme letos poprvé připravili vědomostně-dovednostní soutěž „Aktivní senior“. Toto klání mělo mezi přítomnými úspěch, a proto připravíme i další ročník,“ ujistila Adámková. Mezi další činnost skupiny prevence patří i akce pro veřejnost. Například téma „Na prázdniny bezpečně“, kdy na severní obslužné trase mají řidiči motorových vozidel možnost si porovnat údaje na tachometru s naměřenou hodnotou mobilním radarem.
„Máme zde také velký počet cyklistů, a proto probíhají kontroly na povinnou výbavu jízdních kol. Chodcům i cyklistům dáváme reflexní doplňky. V období dušiček například návštěvníky hřbitova upozorňujeme na pravidla nenechávat věci bez dozoru, a to nejen ve vozidlech. Nakupující se mohou se strážníky setkat u obchodních domů při akci „Kde máte peněženku“, při které vysvětlují, jak si dávat na peníze a doklady pozor. Toto samozřejmě není celý výčet našich aktivit, ale jen část, ve které budeme v příštím roce pokračovat,“ slíbila za Městskou policie Prostějov Jana Adámková. (ZDROJ MPPv)

Poslat nový komentář