Pili na nevhodném místě

Pili na nevhodném místě
ilustrační foto MP

15. 3. 2020 v podvečer vyjížděli strážníci prověřit anonymní telefonické oznámení o skupince osob popíjející alkoholické nápoje na veřejnosti za Domem služeb ve Vrahovicích. Na místě byli zjištěni čtyři muži ve věku 24, 28, 31 a 37 let. Hlídka čtveřici poučila o platnosti vyhlášky města o zákazu požívání alkoholických nápojů na některých veřejných prostranstvích. 

Dotyční uvedli, že si chtěli dát po práci pivo a o zákazu nevěděli. Jejich přestupkové jednání projedná příslušný správní orgán. O tom byli všichni poučeni. 

V následujících dnech bylo přijato prostřednictvím linky 156 několik oznámení o popíjení alkoholu přímo na ulici. V jednom případě se před provozovnou údajně zdržují i skupinky konzumentů. Při kontrolní činnosti v uvedených lokalitách nebyl již nikdo zastižen. "Pokud si někdo zakoupí v obchodě nebo jiné provozovně alkohol např. do kelímku nebo pet lahve, může si ho odnést domů a tam ho zkonzumovat. Z důvodu vyhlášení nouzového stavu nelze alkohol popíjet na veřejném prostranství," vzkazuje strážník Tereza Greplová.

"Apelujeme na občany, aby dodržovali nařízení vlády ČR. Obyvatelé by se měli snažit co nejvíce dodržovat mimořádná opatření a chovat se vzájemně ohleduplně. Nechráníme tím jen sebe ale i ostatní. Na celém území České republiky platí mimořádná opatření omezující volný pohyb osob na veřejném prostranství. Při pohybu na veřejnosti je nařízeno chránit si dýchací cesty (nos, ústa) jakýmkoliv prostředkem (respirátor, rouška, šála, šátek). Vzhledem k závažnosti aktuální situace je v zájmu všech obyvatel důsledně dodržovat tato opatření. Zatímco zdravotníci bojují s nemocí, úkolem strážníků a policistů je zajistit dodržování opatření, která mají zabránit šíření nákazy. V případech, kdy nebudou osoby tato opatření respektovat, poruší tím tzv. krizový zákon č. 240/2000 Sb. o krizovém řízení. Postihy v době nouzového stavu jsou výrazně vyšší než za běžných okolností. Především ale zdůrazňujeme, že cílem všech opatření není represe ale společné zájmy a zdraví nás všech. Ke zvládnutí epidemie je nutné se chovat odpovědně nejen k sobě ale i ostatním," dodala Greplová. (red)

 

Poslat nový komentář