Dohled u přechodů provádíme celoročně, říká velitel strážníků Libor Šebestík

Dohled u přechodů provádíme celoročně, říká velitel strážníků Libor Šebestík
ilustrační foto

Před časem se na sociálních sítích rozpoutala debata o přítomnosti strážníků u přechodů pro chodce. Diskutující se zabývali zejména situací v ranní dopravní špičce. O fundovanou odpověď PvNovinky požádaly ředitele Městské policie Prostějov Libora Šebestíka.

„Denně v době od 7 do 8 hodin dohlížejí strážníci okrskové služby u přechodů v ulici Sladkovského u místního nádraží (sudé týdny), Jungmannova u ZŠ J. Železného, Brněnská, zastávka MHD (liché týdny), sídl. E. Valenty u ZŠ (sudé týdny), Čechovická u ZŠ, Vrahovická u ZŠ, nám. Padlých hrdinů (liché týdny). Dále dohlížejí i strážníci výkonu aktuální denní směny na přechodech Školní, Palacké a dle aktuální situace,“ vypočítal Šebestík. Dvakrát v roce je služba ráno posílena, a to na začátku a konci školního roku.

Podle jeho slov jsou nejčastějšími důvody nepřítomnosti strážníků u přechodů pro chodce zajištění blokového čištění, školení, výcviky, výpomoc hlídkové službě či na operačním středisku, plnění jiných úkolů, čerpání ŘD či pracovní neschopnost a plánované akce, kde je potřeba jejich účast. Rovněž nemohou u přechodů dohlížet z důvodu mimořádnosti. Pokud je nutný výjezd na oznámení, jsou odvolání operačním střediskem.

„Na některých přechodech je třeba, aby u nich hlídkovali strážníci dva. Důvodem je bezpečnost provozu, i jejich vlastní,“ doplnil Šebestík s tím, že řidiči i chodci jsou velmi nedisciplinovaní. (ber)

Poslat nový komentář