V ZOO Olomouc se radují ze tří vzácných kolouchů siky vietnamského

V ZOO Olomouc se radují ze tří vzácných kolouchů siky vietnamského
foto ZOO Olomouc

Stanou-li se z návštěvníků olomoucké ZOO pozorovatelé Safari Euroasie, měli by se naučit základní matematické počty. Třeba takové, že 3+13=3. Skupina 3 samců a 13 laní v přírodě vyhubeného siky vietnamského v průběhu minulého týdne totiž přivedla na svět hned 3 mláďata. „Ta jsou v blízkosti svých matek již k vidění ve svém výběhu,“ doplňuje zooložka Jitka Vokurková.

„Od roku 2012 chováme většinu druhů jelenů ve velkém výběhu v Safari Euroasie. Do něho jsme v roce 2015 získali poddruh velmi vzácného a ohroženého siky vietnamského (Cervus nippon pseudaxis), jehož chov je řízen EEP v rámci EAZA. V ZOO Olomouc se doposud narodilo 23 jedinců. Aktuálně se ve výběhu prohání 3 letošní mláďata, 3 dospělí samci a 13 dospělých laní,“ uvedla mluvčí zahrady Iveta Gronská.

Jelen sika (Cervus nippon) se běžně vyskytuje od Koreje, východního Ruska přes Japonsko a Čínu až po Thajsko a Vietnam. Na tomto velkém území vytváří celou řadu poddruhů (sika vietnamský, sika japonský, sika mandžuský, sika Dybowského a další), které se liší zbarvením i velikostí. Od počátku 20. století se v oborách na Plzeňsku a ve středních Čechách choval sika Dybowského a japonský, jemuž se podařilo uniknout a najdeme je proto i v naší přírodě. To však není žádoucí, protože se kříží s jelenem lesním, což je geneticky nevhodné pro naše jeleny.

Sika vietnamský, jež patří spíše k menším poddruhům, žil původně v severním Vietnamu a jihozápadní Číně. Jednalo se také o nejjižněji žijící poddruh. Ve volné přírodě, kde obýval lesnaté krajiny, byl naposledy spatřen v roce 1990. Od té doby je v ní pravděpodobně vyhuben. Paroží samců je mnohem menší než u našeho jelena lesního. Slovo sika pochází z japonštiny a znamená jelen. Na jeho vymizení z volné přírody měl vliv lov pro maso i kvůli parohům, jež se používaly v tradiční čínské medicíně. Populaci těchto zvířat zachránil farmový chov a zoologické zahrady. V současnosti se v jižní Číně připravuje jeho zpětné vysazení do přírody, tzv. repatriace. V zimě má srst delší, hrubší, s nevýraznými skvrnami. V létě je zbarvení srsti pestré, rezavohnědé s bílými skvrnami, podobné jako u čerstvě narozených mláďat.

„V Rusku a Číně chovají siky pro tzv. panty, nevyzrálé parohy v lýčí, používané v lékařství. Z našich zoologických zahrad se jejich chovu věnuje ZOO Olomouc a Ostrava, Ústí nad Labem a samčí stádo má Zoo Hluboká. Na Slovensku je najdeme v ZOO Bratislava,“ dodala Gronská. (ber)

Poslat nový komentář